Головна  →  Новини  →  23 грудня 2020

МОН опрацьовує з Мінфіном нові можливості стипендіального забезпечення, зокрема преміювання студентів

МОН опрацьовує з Мінфіном нові можливості стипендіального забезпечення, зокрема преміювання студентів

22 грудня 2020 року під час робочого візиту на Полтавщину Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет провів зустріч у форматі  Q&A з представниками студентського самоврядування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Йшлося про вступну кампанію-2021, стипендії та заходи подолання наслідків пандемії, спричиненої коронавірусною інфекцією (COVID-19).

Студенти порушили питання практичного застосування реформи стипендіального забезпечення здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, започаткованої у 2017 році.

«Нещодавно Міністерство запропонувало зміни щодо розширення можливостей стипендіального забезпечення, зокрема преміювання студентів, збільшення кола стипендіантів. І коли ми опрацюємо це питання з Мінфіном, вийдемо на конструктив щодо студентів та в найближчому майбутньому зміни запрацюють – студентство має бути задоволеним», – повідомив Сергій Шкарлет.

Довідково.

З 1 січня 2017 року заклади освіти, що фінансуються через МОН, були позбавлені права за рахунок стипендіального фонду надавати здобувачам фахової передвищої та вищої освіти матеріальну допомогу та заохочувати їх за успіхи в навчальній, науковій або громадській діяльностях. Рішення щодо надання такої допомоги (або заохочення) схвалював колегіальний орган – стипендіальна комісія з обов’язковим залученням студентського самоврядування та профспілок, і воно було свідченням автономії та самоврядування закладів освіти в розв'язанні фінансових питань. Також із 2017 року був змінений порядок призначення академічних стипендій, за яким кількість стипендіатів зменшилась майже вдвічі (з 75% до 40-45%). 

Нагадаємо, в Держбюджеті на 2021 рік закладено 3,94 млрд грн для виплати академічних стипендій.

Джерело: Міністерство освіти і науки України

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена