Головна  →  Новини  →  28 грудня 2020

Київрада схвалила бюджет на 2021 рік

Київрада схвалила бюджет на 2021 рік

Депутати Київради схвалили бюджет столиці на 2021 рік. Таке рішення підтримали 74 депутати. Також Київрада ухвалила Програму економічного та соціального розвитку столиці на 2021-2023 роки.

Доходи бюджету Києва запланували в сумі майже 60,5 млрд грн. Видатки – близько 57,8 млрд.

Найбільше коштів місто спрямує на освіту, транспорт та дорожнє господарство, охорону здоров’я, житлово-комунальне господарство, соціальний захист.

Основним напрямом фінансування є сфера освіти – на неї виділили 24,7 млрд грн. Це – 43% від усіх видатків міського бюджету.

На транспорт та дорожнє господарство в кошторисі Києва запланували 8,7 млрд грн або 15% бюджету міста.

На охорону здоров’я – майже 6,2 млрд грн, соціальний захист – 5,1 млрд грн, ЖКГ – майже 3,8 млрд грн, культуру і мистецтво – близько 1,6 млрд грн, фізичну культуру і спорт – майже 1,3 млрд грн, обслуговування місцевого боргу – 415,5 млн грн, будівництво – 235,2 млн грн.

Зменшення видатків на медицину порівняно з попередніми роками мер Києва Віталій Кличко пояснив тим, що з квітня цього року, відповідно до медичної реформи, медзаклади столиці фінансуються Національної службою здоров’я України. Тобто сьогодні лікарні фінансує безпосередньо держава.Із Державного бюджету фінансують, зокрема, придбання медикаментів, оплату харчування, виплату зарплати лікарям.

Але, як зауважив мер столиці, місто не залишається осторонь і продовжує вкладати кошти в реконструкцію та капремонти медзакладів Києва, в оновлення застарілого обладнання та підтримку медиків – додатково до зарплати виплачує щомісячну матеріальну допомогу.

Варто зауважити, що дохідна частина бюджету буде сформована за рахунок наступних надходжень: ПДФО – 27,6 млрд грн, місцеві податки – 13,8 млрд грн, трансферти – 7,5 млрд грн, акцизний податок – 2 млрд грн, кошти від продажу землі – майже 850 млн грн, інші надходження – 8,2 млрд грн.

«Я вітаю депутатів, що ми схвалили бюджет – головний фінансовий документ, за яким столиця житиме у 2021 році. Наступний рік буде теж роком випробувань. Адже нам потрібно буде і долати кризу, спричинену пандемією, і втілювати заплановані нами зміни в Києві. Тож це – той мінімум, що дозволить багатомільйонному місту втримати ситуацію. І продовжити фінансування пріоритетних для столиці напрямів та втілення запланованих проектів, що змінюють Київ. Пандемія поки не відступила. І нам ще доведеться долати її наслідки. Зокрема, й економічні. Але ми продовжимо в Києві ремонт доріг, оновлення інфраструктури, реконструкцію дитсадків та шкіл, лікарень, відновлення київських парків і скверів, туристичних об’єктів столиці. Плануємо також збільшити зарплату працівникам бюджетної сфери міста та комунальникам. Це дуже важливо. З масштабних проектів – ми маємо добудувати Подільсько-Воскресенський міст і дві станції метро на Виноградар. І звісно ж, ми і надалі будемо підтримувати наших медиків. Тому чималу частину коштів спрямуємо і на протидію коронавірусу», – наголосив Віталій Кличко.

Зокрема, бюджетом столиці передбачене підвищення заробітної плати для працівників бюджетної сфери на 30%, працівникам житлово-комунального господарства – на 12%. 

Джерело: КМДА

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена