КМДА Київська міська державна адміністрація


27 січня 2021

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Сьогодні світ вшановує пам’ять жертв трагічних подій, що відбулися за часів Другої світової війни - Голокосту.

Резолюція № 60/7, прийнята 1 листопада 2005 року Генеральною асамблеєю ООН, оголосила Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня.

Саме цього дня 1945 року солдати 1-го Українського фронту визволили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц - Біркенау в Освенцімі.

За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн. людей. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

Взагалі за час Голокосту було створено більш ніж 42 000 об'єктів позбавлення волі, в тому числі таборів смерті. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, стали близько 6 мільйонів людей, серед яких - 1,5 млн. дітей.

Тільки в Україні було приблизно 2 тисячі місць масових розстрілів євреїв.

Голокост засвідчив повну беззахисність людини перед державою, незважаючи на весь попередній розвиток концепції прав людини в різних країнах.

Після всіх жахіть війни у 1945 році було створено ООН, згодом, 10 грудня 1948 року, зважаючи на пережиті події, ухвалено Загальну декларацію прав людини, яка поставила за мету сформулювати основні стандарти прав і свобод людини,щоб захистити та контролювати їх дотримання на міжнародному рівні.

Однак, суспільство завжди має пам’ятати про жахливі наслідки ксенофобії, зневаги і дискримінації одних людей іншими, виховувати в собі і наступних поколіннях толерантність не як відмову від своїх переконань, а як усвідомлення глибокого поняття індивідуальності кожного у цьому світі.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.