КМДА Київська міська державна адміністрація


30 вересня 2022

Період навчання: вплив на страховий стаж

Головне управління Пенсійного фонду України в м.Києві нагадує що таке страховий стаж, та чи зараховується період навчання до страхового стажу?

Страховий стаж - це період, протягом якого людина підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески. Це поняття запроваджено Законом України від 09.07.2003 №1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", який набув чинності з 1 січня 2004 року.

Увесь трудовий стаж, набутий до цієї дати, прирівнюється до страхового стажу. У тому числі, і періоди навчання за денною (очною) формою у вищих та середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, доктурантурі і клінічній ординатурі.

Період навчання на денній формі до страхового стажу зараховується лише до 1 січня 2004 року. Час навчання після 1 січня 2004 року зараховується до страхового стажу лише в тому разі, якщо людина добровільно сплачувала за себе єдиний соціальний внесок.
Час навчання підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.