Головна  →  Правова сторінка  →  19 лютого 2016

Державна реєстрація юридичних осіб

Державна реєстрація юридичних осіб

Юридична особа – це організація, суб’єкт права, здатний від свого імені набувати майнових і особистих немайнових права, нести обов’язки та самостійно брати участь у правовідносинах, бути позивачем та відповідачем у суді.

В Україні організація визнається юридичною особою виключно після проведення її державної реєстрації та внесення до Єдиного державного реєстру.

Для державної реєстрації створення юридичної особи подаються наступні документи:

1. Заява про державну реєстрацію створення юридичної особи.

2. Заява про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, та/або заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій за формами, затвердженими законодавством, - за бажанням заявника.

3. Документ, що підтверджує створення громадського формування, відповідність статуту юридичної особи, на підставі якого діє громадське формування, - у разі державної реєстрації громадського формування, що є самостійним структурним підрозділом у складі іншої юридичної особи.

4. Відомості про керівні органи громадського формування (ім’я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку), відомості про особу (осіб), яка має право представляти громадське формування для здійснення реєстраційних дій (ім’я, дата народження, контактний номер телефону та інші засоби зв’язку).

5. Установчий документ юридичної особи – у разі створення юридичної особи на підставі власного установчого документу.

6. Реєстр громадян, які брали участь в установчому з’їзді (конференції, зборах), - уразі державної реєстрації створення громадських об’єднань, політичної партії.

7. Програма політичної партії – у разі державної реєстрації політичної партії.

8. Список підписів громадян України, за формою встановленою Міністерством юстиції України, - у разі державної реєстрації створення політичної партії.

9. Документ про сплату адміністративного збору.

10. Документ, що підтверджує реєстрацію іноземної особи у країні її місцезнаходження (витяг із торгівельного, банківського, судового реєстру тощо), - у разі створення юридичної особи, засновником (засновниками) якої є іноземна юридична особа.

11. Примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) передавального акта – у разі створення юридичної особи в результаті перетворення, злиття або виділу.

12. Примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) розподільчого балансу – у разі створення юридичної особи в результаті поділу.

13. Документи для державної реєстрації змін про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, визначені п. 4 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», - у разі створення юридичної особи в результаті виділу.

14. Документи для державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття та поділу – у разі створення юридичної особи в результаті злиття та поділу.

15. Список учасників з’їзду, конференції, установчих або загальних зборів членів профспілки.

В зв’язку із внесенням змін до законодавства, станом на 2016 рік кожний громадянин з питань реєстрації може звернутись до державних реєстраторів – осіб, які перебувають у трудових відносинах з суб’єктом державної реєстрації, та до нотаріусів.

Зокрема, Закон України «Про реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» передбачає передачу органам місцевого самоврядування, місцевим держадміністраціям, нотаріусам повноважень з надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена