Головна  →  Новини  →  30 вересня 2013

В районній ДПІ відбулася чергова Інтернет-конференція

В районній ДПІ відбулася чергова Інтернет-конференція

Нещодавно в ДПІ у Солом’янському районі ГУ Міндоходів у місті Києві відбулась чергова Інтернет-конференція на тему «Автоматичне відшкодування податку на додану вартість, податок на доходи фізичних осіб, заробітна плата в «конвертах».

На питання учасників Інтернет-конференції відповідала заступник начальника ДПІ у Солом’янському районі ГУ Міндоходів у місті Києві Наталія Роговенко.

Під час Інтернет-конференції надійшло чимало питань.

Отож пропонуємо вашій увазі актуальні запитання, які поставили учасники під час Інтернет-конференції та відповіді на них.

 

Питання 1:

Чи має право платник ПДВ після відмови контролюючим органом у автоматичному бюджетному відшкодуванні повторно подати заяву на таке відшкодування, якщо платник вже відповідає встановленим критеріям?

Відповідно до пп.«а» п.200.4 ст.200 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від’ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, а в разі отримання від нерезидента послуг на митній території України - сумі податкового зобов’язання, включеного до податкової декларації за попередній період за отримані від нерезидента послуги отримувачем послуг.

Критерії, яким повинні одночасно відповідати платники податку для отримання автоматичного бюджетного відшкодування визначені п.200.19 ст.200 ПКУ.
Порядок визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 21.09.2011 №1178 (далі – Порядок №1178).
Критерії оцінки платника, відповідність яким надає такому платнику податку право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування сум ПДВ, побудовані на аналізі даних його звітних показників та наявної податкової інформації.

Визначення відповідності платника податку зазначеним критеріям проводиться в автоматизованому режимі протягом 15 календарних днів після граничного терміну подачі звітності.

Таким чином визначення відповідності платника податку критеріям проводиться на підставі даних його звітних показників та наявної податкової інформації в автоматизованому режимі протягом 15 календарних днів після граничного терміну подачі звітності за відповідний звітний період. Повторний обрахунок критеріїв з метою визначення відповідності платника податку критеріям за один і той же звітний податковий період не здійснюється.

 

Питання 2:

У зв'язку зі специфікою роботи (охорона на автомобільній стоянці) на підприємстві працює багато пенсіонерів за віком. Їх заробітна плата невелика, оскільки працюють почергово - через дві доби. Чи можна застосовувати до заробітної плати таких працівників-пенсіонерів податкову соціальну пільгу?

Відповідно до підпунку 169.2.3 п. 169.2 ст. 169 Податкового кодексу встановлено, що податкова соціальна пільга не може бути застосовано до:

- доходів платника податку, інших, ніж заробітна плата;

- заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад'юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

-доходів самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Тобто, Податковим кодексом не встановлено обмежень щодо застосування податкової соціальної пільги до доходів у вигляді заробітної плати, яку платник податку отримує одночасно з доходами у вигляді пенсії.

Таким чином, якщо розмір нарахованої заробітної плати не перевищує розміру визначений пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу і за умови, що працівники-пенсіонери подали заяви про застосування пільг та документи, що підтверджують таке право, вони мають право на податкову соціальну пільгу, встановлену цією статтею.

 

Питання 3:

До яких доходів не може бути застосована податкова соціальна пільга?

Згідно підпункту 169.2.3. п.169.2 ст.169 Податкового кодексу податкова соціальна пільга не може бути застосована до:

доходів платника податку, інших, ніж заробітна плата;

заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад'юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

 

Питання 4:

Яким чином оподатковується податком на доходи фізичних осіб подарунок у вигляді нерухомого майна отримано фізичною особою від юридичної особи?

Дохід із джерелом його походження з України - це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні (пп. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу).

Відповідно до пп. "е" пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий таким платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 Кодексу) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Підпунктом 14.1.47 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу встановлено, що додаткові блага - це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов'язаний з виконанням обов'язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV цього Кодексу).

Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об'єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ст. 164 Податкового кодексу (пп. 164.2.17 п. 164.2 цієї статті Кодексу).

Згідно з п. 164.5 ст. 164 Податкового кодексу під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлено згідно з цим Кодексом, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:

К = 100 : (100 - Сп),

де К - коефіцієнт;

Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

Отже, вартість подарунка у вигляді нерухомого майна, отриманого платником податку - фізичною особою від юридичної особи, включається до загального місячного оподатковуваного доходу такого платника як додаткове благо та оподатковується за ставкою 15 (17) % у джерела виплати з урахуванням вимог п. 164.5 ст. 164 Податкового кодексу.

Питання 5.

Які існують шляхи для надання інформації по виплаті заробітної плати «в конвертах» ?

В кожному органі Міністерства доходів і зборів працює телефонна гаряча лінія, на яку можна надати інформацію. Крім того, письмово або на електронні скриньки керівника можна оперативно написати. Адреси та телефони знаходяться на офіційному порталі Головного управління Міндоходів у м.Києві, адреса: kyiv.minrd.gov.ua.

 

ДПІ у Солом’янському районі

ГУ Міндоходів у м.Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена