Юстиція на кожен день: 2018 рік минув під знаком захисту прав

Юстиція на кожен день: 2018 рік минув під знаком захисту прав

Із чим у більшості громадян асоціюється слово «юстиція»?

Зазвичай вважають, що в юстиції працюють адвокати, судді та юристи, які займаються якимись документами. Проте це не зовсім так. Здавалося б, непомітна робота органів юстиції забезпечує функціонування всього правового простору України.

Фахівці юстиції разом із вами у найприємніші моменти життя реєструють шлюб та народження малюків. Також супроводжують вас у важкі часи, коли реєструють розлучення чи видають свідоцтва про смерть близьких.

Ділимось приємними цифрами від відділів державної реєстрації актів цивільного стану столиці, за кожним із яких стоять життєві історії, безліч усмішок та щастя. За останній рік у столиці одружилось близько 25 тисяч пар, у тому числі за допомогою проекту «Шлюб за добу» подружжям стали майже 5 тисяч пар. Свої перші документи – свідоцтва про народження отримали майже 35 тисяч малюків, а просто у пологовому будинку в перші дні життя малюка видано більше 15 тисяч свідоцтв.

Чи не найбільша кількість міфів та стереотипів пов’язані саме з РАЦСами. Проте ми поступово їх розвінчуємо. У листопаді 2017 року на лівому березі столиці у Дарницькому ДРАЦСі відкрили новий центр із надання послуг із реєстрації актів цивільного стану Open Space. З моменту запровадження ним скористались майже 27 тисяч осіб. Протягом2018 року такі центри, де обслуговують громадян без черг та за принципом «відкритого вікна», запрацювали і на правому березі Києва у Голосіївському ДРАЦСі та по всій Україні. Наразі їх 26.

Також спеціалісти юстиції займаються виконанням рішень суду, реєстрацією громадських об’єднань, засобів масової інформації, посвідченням угод, представленням держави у судах, перевіркою всіх нормативно-правових актів на відповідність закону, видачею повторних документів, легалізацією документів. Тобто всім спектром завдань, щоб життя кожного українця стало простішим та зручнішим.

Для кращої комунікації та оперативного реагування у кожній області та у столиці знаходяться територіальні управління Міністерства юстиції України, які в свою чергу також розгалужені на структурні підрозділи.

Попри щоденні обов’язки, захист прав громадян – це основне завдання юстиції. Проте у цьому році поставили амбітну ціль не тільки гарантувати права українців, але й навчити кожного вміло їх захищати щодня: вдома, на вулиці, у школі чи на роботі.

Правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» у 2018 році реалізується на національному рівні. За цей рік столична юстиції провела майже 800 заходів для правової освіти громадян. Сотні тисяч українців не просто ознайомились зі своїми правами, а й дізнались дієві механізми для їх захисту.

І для цього ми не сидимо у закритих кабінетах, а відкриті та розповідаємо про права у найзручніших для людей місцях: на станціях метро, на вулицях та площах, у державних установах, бібліотеках, університетах та школах.

У цьому році важливу роль у захисті прав дітей відіграли державні виконавці. Адже з прийняттям законів, ініційованих Міністром юстиції України Павлом Петренком, під назвою «Чужих дітей не буває» мільйони батьків, котрі роками не піклувалися про своїх дітей, пригадали про сплату аліментів. А все завдяки дієвим методам впливу: заборона на керування транспортним засобом, на виїзд за кордон, полювання тощо. Для безробітних запроваджено суспільно-корисні роботи. Зароблені кошти перераховуються безпосередньо дитині. Для тих, хто ухиляється від таких робіт, передбачена навіть кримінальна відповідальність. Рекордна сума, що була стягнута державними виконавцями в рамках одного виконавчого провадження, – 800 тисяч гривень. Батько роками не сплачував кошти для власного сина, але коли поїздка на відпочинок із новою родиною була на грані зриву через заборону виїзду за кордон, він одним платежем заплатив заборговану суму.

Відтак, за останній рік більше 27 тисяч дітей отримали 241 мільйон гривень аліментів. У порівнянні з попереднім роком це втричі більше.

Знаковим у захисті прав людини стало не тільки стягнення аліментів, але й заборгованої заробітної плати, котру не сплачували трудовим колективам. За цей рік із недобросовісних роботодавців було стягнуто понад 26 мільйонів гривень заборгованої зарплати. Чесно зароблені кошти отримали більше тисячі трудових колективів.

Погодьтеся, протягом життя людина укладає чимало угод. А для їх посвідчення та реєстрації обов’язково потрібний нотаріус.

До державних нотаріальних контор звертаються різноманітні верстви населення, в тому числі малозабезпечені. Метою звернення здебільшого є надання роз’яснень з питань реалізації спадкових прав спадкоємців. Звичайно, що найбільший відсоток нотаріальних дій, які вчиняються в державних нотаріальних конторах, є видача свідоцтв про право на спадщину. Додам, що з 2009 року на приватних нотаріусів законодавством також покладені повноваження щодо оформлення спадкових прав.

Так, протягом 2018 року в державних нотаріальних конторах заведено більше 13,5 тисяч спадкових справ, в той час як приватними нотаріусами – понад 8 тисяч. Державними нотаріусами видано більше 29 тисяч свідоцтв про право на спадщину, приватними – 17 тисяч.

Значний обсяг роботи державних нотаріусів приходиться на посвідчення договорів дарування успадкованого майна, договорів довічного утримання, спадкових договорів, заповітів тощо.

Відтак, приватними нотаріусами за цей рік посвідчено 8,5 тисяч заповітів, а в державних нотаріальних конторах – більше 5 тисяч.

Серед ключових ініціатив на цей рік – якісна еволюція системи виконання судових рішень, подальший розвиток онлайн-сервісів та масштабна реалізація правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Проте всі реформи – це не лише робота 2018 року, але й напрацювання останніх 4-х років у захисті прав українців. Насолоджуйтесь життям, одружуйтесь та народжуйте дітей, а про документи та захист ваших прав подбає Мін’юст!

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена