Хто має право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті

Хто має право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті

Практично кожного року ціни на проїзд у громадському транспорті збільшуються на гривню, а то й більше. Влітку 2017 року вартість більшості маршрутів громадського транспорту, чи то комунального, чи приватного, піднялась до 8 гривень за поїздку.

Та багато киян і гостей столиці можуть розраховувати на безкоштовний проїзд у громадському транспорті. Проте буває й таке, що окремі водії змушують платити за проїзд пасажира, який насправді має право на безоплатний проїзд. Тому свої права все ж таки варто знати і відстоювати.

Відтак, право безкоштовного проїзду мають:

- ветерани війни: учасники бойових дій та особи, прирівняні до них (у тому числі АТО); особи з інвалідністю війни та особи, які прирівняні до них; особа, яка супроводжує особу з інвалідністю внаслідок війни I групи.

- громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи: громадяни, віднесені до категорії 1; громадяни-учасники, які належать до категорії 2; діти, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою.

- особи з інвалідністю: особи з інвалідністю I, II, III груп; особи з інвалідністю по зору I-II груп; дитина з інвалідністю; особа, яка супроводжує особу з інвалідністю I групи або дитину з інвалідністю;

- пенсіонери за віком;

- військовослужбовці, які стали особами з інвалідністю внаслідок бойових дій, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби;

- ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ, ветерани податкової міліції, ветерани державної пожежної охорони, ветерани Державної кримінально-виконавчої служби України, ветерани служби цивільного захисту, ветерани Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;

- діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, які виховуються або навчаються у навчально-виховних та навчальних закладах;

- діти до 6 років (без зайняття окремого місця для сидіння);

- діти з багатодітних сімей;

- постраждалі учасники Революції Гідності.

Також безкоштовно пересуватись у наземному транспорті мають право громадяни України, зареєстровані у місті Києві, та особи, взяті у місті Києві на облік, які переміщуються з тимчасово окупованої території України, районів проведення антитерористичної операції та населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, які не мають права на безоплатний проїзд у наземному пасажирському транспорті загального користування, що працює у звичайному режимі руху. Відповідне рішення було прийнято Київською міською радою від 03.03.2016 № 116/116 «Про затвердження міської цільової програми «Турбота. Назустріч киянам».

Відтак, з 1 січня 2019 року наступним категоріям громадян достатньо пред’явити «картку киянина», а школярам «учнівський квиток» для безкоштовного проїзду:

- особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, які не є пенсіонерами за віком;

- непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю І групи, дитиною-інвалідом або за престарілим, який досяг 80-річного віку;

- учасники війни, які не є пенсіонерами за віком;

- члени сім'ї загиблого (померлого) ветерана війни, які не є пенсіонерами за віком;

- батьки багатодітної сім'ї;

- учні (вихованці) загальноосвітніх навчальних закладів денної форми навчання.

Гроші на руки

Кабінет Міністрів України дав старт монетизації пільг на проїзд у всіх видах громадського транспорту. Проте дана ініціатива ще на стадії реалізації.

Що це дасть українцям? Замість права на безкоштовний проїзд людина отримуватиме щомісяця грошовий еквівалент – 30 поїздок за середньою вартістю проїзду в міському комунальному транспорті. Для осіб, які мають право на пільги з оплати проїзду на міжміських маршрутах, розмір виплат збільшується на 20%. Для осіб з інвалідністю I та II груп, а також дітей з інвалідністю, які навчаються у вищих навчальних закладах, установах загальної середньої та професійної освіти, розмір виплати подвоюється.

Що робити, якщо безкоштовний проїзд для пільговиків не надається?

Ситуація з водіями-хамами не нова, щодня все більше фактів про неприйнятне поводження з пасажирами. Для прикладу: пасажири часто нарікають на те, що водії змушують оплатити проїзд без здачі або силою виганяють з автобуса пенсіонерів. Та річ не тільки в порушених правах чи ображених почуттях пасажирів, сварка відволікає водія від дороги і створює небезпеку.

Є визначений перелік пільгових категорій, котрі мають право на безкоштовний проїзд. Кошти для перевізників компенсуються з міського бюджету шляхом дотацій (різновиду субсидії).

Якщо водій чи власник автобуса посилається на те, що йому держава нічого не сплачує, то необхідно їм процитувати статтю 37 Закону України «Про автомобільний транспорт», де вказано:

«Автомобільному перевізнику, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення. Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно з законом».

А саме відповідно до статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян тягне за собою накладення штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян – суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі 136 гривень.

У разі порушення фіксуйте відмову на відео, попросіть контакти свідків. Зібрані дані допоможуть подати заяву або скаргу до працівників поліції чи до Державної служби України з безпеки на транспорті.

Якщо Ваші права порушуються, звертайтесь до правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» 0800 213 103. Тут Ви зможете отримати не тільки фахову юридичну консультацію, але й безкоштовні послуги адвоката від держави.

Захищайте свої права з Мін’юстом!

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена