Монетизація субсидій. Процедура отримання субсидій

Монетизація субсидій. Процедура отримання субсидій

27 грудня 2018 року під час засідання уряду Кабінет міністрів України ухвалив постанову про монетизацію субсидій (отримання субсидії у грошовій формі). Також там затвердили процедуру отримання субсидії, яка передбачає надсилання SMS-повідомлення, яке міститиме суму комуналки до сплати після нарахування субсидії.

«Вже з 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше. Субсидія від держави надходитиме на їх персональний обліковий запис в Ощадбанку. Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку», — повідомляють в уряді.

Зазначається, що отримувачам субсидії не потрібно буде сплачувати обов’язковий платіж за кожен вид послуги. Його автоматично сплачуватимуть з рахунку у державному Ощадбанку.

«Скажімо, домогосподарству виділена субсидія на газ, воду, електроенергію у загальному розмірі 1 500 гривень. А сума всіх комунальних платежів складає 2 000 гривень. 1 500 субсидійних гривень Ощадбанк перерахує надавачам послуг та поінформує сім’ю субсидіанта про те, що йому залишилося доплатити за комуналку 500 грн», — пояснюють в уряді новий порядок сплати монетизованої субсидії.

Такий порядок отримання субсидії запроваджується з 1 січня 2019 року лише для тих громадян, які звернутися за субсидією вперше.

Повністю всі субсидіанти перейдуть на новий порядок отримання субсидії у жовтні 2019 року.

Раніше в уряді повідомляли, що планують завершити процес монетизації субсидій до жовтня 2019 року.

Зокрема, перехід на монетизацію субсидій відбудеться у 3 етапи.

Першим етапом передбачається, що з 1 січня 2019 року монетизується субсидія для 100-150 тисяч сімей, які звернулись за субсидіями з новим пакетом документів.

Починаючи з травня відбудеться монетизація субсидій для тих домогосподарств, яким призначили субсидію на неопалювальний сезон, а з 1 жовтня відбудеться повний перехід на монетизацію субсидій.

Монетизація субсидій — це перехід до моделі, коли призначені населенню субсидії виплачуються у грошовій формі, а не у вигляді знижки у тарифах.

На засіданні уряду 19 жовтня 2018 року ухвалили рішення про підвищення цін на газ для населення на 23,5%. Відтак, з 1 листопада вартість газу для населення складає 8550 гривень за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, 19 жовтня 2018 року Кабінет міністрів України удосконалив порядок нарахування субсидії на сплату житлово-комунальних послуг.

Так, відтепер субсидію будуть отримувати ті, хто має борги по ЄСВ з вини роботодавця.

Крім цього, змінами до Бюджетного кодексу депутати запровадили жорсткіші умови перевірки отримувачів субсидій та соціальної допомоги. Зокрема, Мінфіну дозволили перевіряти майновий стан отримувачів субсидії.

Серед іншого, право на допомогу від Уряду мають ті родини, опалювальна, а не загальна, площа житла яких не перевищує 120 кв. метрів для квартири та 200 кв. метрів для індивідуального будинку.

Крім того, на понаднормову площу, але не більше ніж 30% від норми, мають право громадяни, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, хто досяг пенсійного віку чи отримує пенсію за вислугою років, а також ті, хто отримує державну соціальну допомогу за інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

Зміни також стосуються сплати обов’язкового платежу. Зокрема, з 1 жовтня 2018 року якщо вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов’язкового платежу субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги.

Крім того, без обов’язкової сплати ЄСВ субсидію тепер можуть отримати: безробітні в сільській місцевості, райцентрі, селищах міського типу, безробітні в місті за умови перебування на обліку в центрі зайнятості; громадяни, які працюють за кордоном і сплачують там ЄСВ.

У міністерстві підкреслюють, що якщо субсидію на новий 2018-2019 рік уже призначено, то її розмір на опалювальний сезон управління соціального захисту населення у жовтні розрахує автоматично, без повторного звернення з документами. 

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена