КМДА Київська міська державна адміністрація


21 січня 2019

22 січня щорічно святкуємо День Соборності, яке є символом єднання українських земель

22 січня  щорічно святкуємо День Соборності, яке є символом єднання українських земель

Щорічно 22 січня, на честь проголошення возз'єднання Української народної республіки (УНР) і Західно-Української народної республіки (ЗУНР)в Україні відзначають День Соборності.

Це свято є символом єднання українських земель. І хоча тоді державі не вдалося зберегти незалежність і єдність, акт злуки став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.

Століттями розірваний український народ визволився з неволі – Наддніпрянщина вийшла з Російської, а Західна Україна – з Австро-Угорської імперії – і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

Головною традицією у День Соборності став живий ланцюг — історія цієї традиції починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили так символічно продемонструвати державну єдність. Він протягувався з Києва до Львову та Івано-Франківську, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного. 

Перше офіційне та масштабне святкування відбулось аж у 1939 році, в столиці Карпатської України, місті Хуст. На той час ці землі знаходились у складі Чехословаччини, а День Соборності став найбільш масовим заходом українців за 20 років. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців.

Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани: Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У XVIII – початку ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами: Польщею, Росією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея знайшла своє відображення у працях найкращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.