КМДА Київська міська державна адміністрація


14 лютого 2019

Сумні сторінки історії в бібліотеці імені О. Новікова-Прибоя

Сумні сторінки історії в бібліотеці імені О. Новікова-Прибоя

Вже декілька років поспіль, в дні пам’яті жертв єврейських концтаборів директор Українського центру вивчення історії Голокосту Подольський Анатолій Юхимович приходить до бібліотек району, щоб зустрітися з учнівською молоддю.

В рамках бібліотечного проекту «Історична грамотність» така зустріч відбулась у бібліотеці імені О. Новікова-Прибоя. Анатолій Юхимович говорив про свої враження від знайомства з цією темою. Розповідав про особисті зустрічі з в’язнями нацистських таборів, зокрема про 95-річну Анастасію Гулей, киянку, яка пережила жахи Аушвицу і на все життя зберегла пам’ять про багатьох безневинних людей, які загинули в тих страшних жерновах історії.

Також гість розповів про науково-дослідницьку роботу, співпрацю з  істориками та вченими, які вивчають тему Голокосту в інших країнах, зокрема, про плідну співпрацю з польським колегою Робертом Кувалеком.

Пан Анатолій також наголосив, що цей рік проголошено роком Китаю в Україні та зазначив, що Китай під час нацистської диктатури прийняв більше єврейських біженців, ніж Канада, Австралія, Нова Зеландія, Африка, Індія разом узяті. Тодішній китайський Консул у Відні Хє Фєншань, якого називають китайським Шиндлером, підписував візи і тим врятував тисячі євреїв від неминучої смерті, за що в 2001 році його було проголошено Праведником Миру.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.