Аліменти для дітей

Аліменти для дітей

Обов’язок утримувати дитину до досягнення нею повноліття викладений у частині другій ст.51 Конституції України та статті 180 Сімейного кодексу України. На жаль, трапляються непоодинокі випадки ухилення батьків від виконання даного обов’язку, що призводить до необхідності примусового стягнення коштів на користь дитини.

Сплата аліментів може здійснюватися як в добровільному,  так і примусовому порядку.

Під добровільним виконанням аліментарних зобов’язань розуміється утримання неповнолітньої дитини з власної волі. За такою обставиною ч.1 ст.187 Сімейного кодексу України передбачено, що один із батьків може подати заяву про відрахування аліментів за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у даній заяві. На підставі заяви аліменти відраховуються із заробітної плати, пенсії або іншого доходу платника аліментів та перераховуються особі на користь якої присуджені аліменти  за її адресою або на рахунок, зазначений у заяві.

У випадку, коли один із батьків відмовляється сплачувати добровільно аліменти, кошти стягуються в судовому порядку.

Відтак, у 2019 році державні виконавці стягнули більше 23 мільйони гривень

Що стосується звернень до суду, то позовні заяви про стягнення аліментів подаються лише за місцем проживання боржника.

Варто зазначити, що особа має право на звернення до суду навіть у випадках, коли вона перебуває в зареєстрованому шлюбі з боржником.

Аліменти на дитину присуджуються в частці від заробітку (доходу) її матері, батька або в твердій грошовій сумі.

Відповідно до другого пакету законів #Чужих дітей не буває внесено зміни щодо визначення мінімального розміру аліментів.  Нині здійснено поділ на мінімальний гарантований та мінімальний рекомендований розмір аліментів. В першому випадку – аліменти не можуть бути менше, ніж 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, в другому – прирівнюється до прожиткового мінімуму для дитині відповідного віку.

Сімейним кодексом передбачено випадки, коли виникає заборгованість зі сплати аліментів. Статтею 194 зафіксовано, що аліменти можуть бути стягнуті за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред’явленню виконавчого листа до виконання.

Також слід зазначити, що другим пакетом законів  #Чужих дітей не буває передбачено ряд нововведень відносно виконання рішень про встановлення побачення з дитиною або усунення перешкод.

Відтепер державні виконавці контролюють виконання рішення судів про побачення з дитиною. Якщо в рішенні не визначено час та (або) місце побачення, державний виконавець визначає їх, враховуючи позицію сторін, інтереси дитини та на підставі цього виносить вмотивовану постанову.

У випадку, коли той із батьків, з яким проживає дитина ухиляється від виконання рішення, державним виконавцем вживаються наступні заходи:

-Накладається на боржника штраф у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (якщо вищевикладене повторюється – штраф подвоюється) з одночасним внесенням до Єдиного реєстру боржників;

- направляє до органів досудового розслідування повідомлення про вчинення кримінального правопорушення;

- звертається з поданням про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби;

- виносить вмотивовану постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами та вживає інші заходи примусового виконання рішення, передбачені цим Законом.

У разі виконання рішення боржником виконавець складає акт та виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.

Якщо боржник у подальшому перешкоджає побаченням стягувача з дитиною, стягувач має право звернутися до державного виконавця із заявою про відновлення виконавчого провадження. Після відновлення виконавчого провадження державний виконавець повторно здійснює заходи, передбачені статтею 63 Закону.

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена