Хто має право отримати повторно свідоцтво про смерть?

Хто має право отримати повторно свідоцтво про смерть?

Інформація, що міститься в актовому записі цивільного стану, є конфіденційною і не підлягає розголошенню, що передбачено ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Відповідно до вимог ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» про факт державної реєстрації акта цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво.

Свідоцтво про смерть повторновидається другому зподружжя, а такождітям,у томучислій усиновленим, та їх законнимпредставникам, близьким родичам померлого (братам і сестрам,онукам, дідуібабі як з боку батька, так із боку матері), особі, яка є спадкоємцем за законом або заповітом, представникові органу опікита піклуванняу разівиконання ним повноваженьзопіки тапіклуваннястосовноосіб,якімають право на отримання такогосвідоцтва, що передбачено статтею 19 вказаного Закону та ч. 2 Глави ІVПравил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 № 52/5 (у редакції наказу Мін’юсту від 24.12.2010 р. № 3307/5), зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 28.12.2010 р. за № 1371/18666 (далі Правил).

Якщо на ім’я особи, яка не є родичем померлого, зробленозаповіт в установі банку,то відділидержавної реєстрації актівцивільного стану за місцемзберігання актового запису про смертьповинні видати пред’явнику відповідного документавитяг зДержавного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть,форма якого наведена у додатку 3 до Інструкціїз ведення Реєстру.

Якщовідносно особи,яка не є родичем померлого, але яка згідноз договором особистогострахування життя, укладеним уфінансовихустановах, створенихвідповідно до Закону України "Про страхування", євигодонабувачем, то відділидержавноїреєстраціїактівцивільного стану за місцем зберігання актовогозапису про смерть повинні видати пред’явнику зазначеного договору витягз Державного реєструактів цивільного стану громадян просмерть.

При цьому, родинні стосунки між заявником та особою, щодо якої складено актовий запис, право на спадкування повинні бути документально підтверджені.

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена