Головна  →  Новини  →  2 липня 2019

Нікотин це наркотик, який викликає залежність

Нікотин це наркотик, який викликає залежність

Тютюнопалíння (або куріння)— набута шкідлива звичка вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Найважливішим компонентом тютюнового диму є нікотин. Регулярне вживання нікотину викликає тютюнову залежність. Тривале і часте паління тютюну завдає значної шкоди здоров'ю курців, та оточуючих їх людей, що не палять i тварин.

Від хвороб, розвиток яких є наслідком тютюнопаління, щорічно помирає 5,4 млн осіб. Тобто 1 з 10 смертей у світі спричинена саме вживанням тютюнових виробів.

Тютюнова залежність – це захворювання, що виникає у значної кількості дорослих осіб, які вживають тютюн. Тютюнова залежність пов’язана з довгостроковим щоденним вживанням тютюнових продуктів (сигарети, сигари, кальяни, жувальний тютюн тощо).

Більшість курців не можуть кинути курити за власним бажанням. У медичній термінології хронічне куріння визначається наступним чином: тютюнова залежність, нікотинова залежність, тютюнова або нікотинова адикція.

Основним фактором появи хвороби тютюнової залежності є нікотин. Нікотин – це наркотик, який зумовлює надзвичайно високий рівень звикання, він міститься в тютюні та визначає залежність в осіб, які хронічно вживають тютюнові вироби.

Курець, що страждає від тютюнової залежності, не може припинити використання цієї речовини, незважаючи на те, що вона завдає йому/їй шкоди.

Нікотин, що вдихається, здатний викликати залежність щонайменше настільки ж сильну, як і залежність від героїну або кокаїну. Тютюнові споживачі, які розпочали курити у підлітковому віці, як правило, більш залежні, ніж ті, хто розпочав вживання тютюну у дорослому віці.

Нікотин – це речовина з психоактивними властивостями, створює потяг до сигарет, що спричиняє неспроможність курців легко кинути цю звичку.

Вживання тютюну є однією з найбільш важливих проблем охорони здоров’я населення, яка вбиває понад 6 000 000 людей у всьому світі, і це число буде збільшуватися до 8 000 000 в 2030 році. Тільки в Європі тютюн щороку вбиває близько 500 000 людей.

Дослідження показали, що половина наявних курців помре через проблеми зі здоров’ям, пов’язані з вживанням тютюну, і багато з них помруть передчасно. Крім цих смертей, вживання тютюну завдає шкоди навколишньому середовищу і несе значний економічний тягар.

Таким чином, існує нагальна потреба у контролі споживання тютюну і зниження числа курців. Один з підходів до цієї мети полягає у тому, щоб допомогти курцям кинути курити.

Для тих, хто хоче кинути палити надаємо 10 порад:

1. Це важко тільки на перший погляд, поки ви дивитеся через призму шкідливої звички

Як тільки ви розглянете факти, пов'язані з курінням — ви будете раді позбавити своє життя від цієї залежності. Переконуйте самі себе відмовитись від куріння, вірте своїм переконанням, удосконалюючи, таким чином, свій внутрішній світ.

2. Подивіться на відмову від куріння, як на безцінний дар самому собі

Відмовляючись від цієї звички, ви даруєте собі здорове тіло, краще життя, високу самооцінку. Загорніть все це в красиву упаковку, подивіться, як вона безцінна і прийміть із вдячністю від самого себе.

3. Призначте конкретну дату

«Завтра», «з понеділка», «наступного тижня» — не годиться. Сприймайте це, як погашення обов'язкової фінансової заборгованості, тобто, так само серйозно. Перестаньте годувати себе сніданками — вони ніколи не наступають. Призначте конкретне число, зберіть залишки волі в кулак і поставте крапку. Назавжди.

4. Не шкодуйте про це

Відмова від куріння може здатися величезною втратою. В душі буде відчуття порожнечі і розчарування. Не піддавайтеся цьому, це провокації! Насправді ви викидаєте зі свого життя сміття. Ви рятуєтеся від того, що принесло вам багато шкоди і великі фінансові втрати. Це те, що забрало у вас дорогоцінні хвилини, витрачені в курилці. Не дозволяйте більше своїм органам служити сховищем нікотину і бути сміттєвим баком для недопалків. Тіло — це храм душі, піклуйтеся про нього і пам'ятайте: у здоровому тілі — здоровий дух!

5. Залишайтеся на позитиві

Адже це одне з найкращого, що ви можете зробити в житті. Чому вас взагалі засмучує той факт, що ви ніколи більше не будете труїти себе гидотою, нав'язаною «модою» ?!

6. Відмова від куріння насправді заслуговує поваги

Викресліть куріння будь-якою ціною зі свого життя. В результаті ваші близькі люди і ви самі отримаєте дуже великі переваги.

7. Вивчіть, нарешті, склад сигарет

Папір, бутан, кадмій, чадний газ, гексамін, клей, нікотин, амоній, метан, миш'як, ще раз чадний газ, метанол, фарба, формальдегід — подивіться значення всього цього в словнику. Запишіть великими буквами і повісьте туди, де будете часто це бачити.

8. Не виправдовуйте себе тим, що у вас багато стресів і проблем у житті, які змушують вас курити

Куріння — вже проблема. Ось побачите, як легко буде справлятися зі стресом без сигарет, адже нікотин пригнічує нервову систему. Без нього у вас підвищиться самооцінка, впевненість у собі і з'явиться більше енергії. Відмовившись від куріння і подарувавши собі ще одну хвилину життя, ви зробите щось значне, те, що набагато дорожче всіх грошей світу.

9. Набір ваги — черговий міф і провокація

Людина, що дотримується правильного харчування, навіть не помітить набір ваги на кілька грам. Але, за харчуванням все одно доведеться стежити, щоб не замінювати сигарети їжею. Найголовніше пам'ятаєте, — підвищення ваги викликає переїдання, а не відмова від куріння.

10. Займіть себе будь-якою справою, здатною утримати вас від думок про сигарети

Ваш мозок, відчуваючи гострий брак звичних для нього інгредієнтів, буде провокувати вас закурити, в будь-який відповідний для цього момент. Так що займіть себе чим завгодно, лише б не думати про свою звичку, наприклад, спортом. До речі, це найкраща ідея.

Дихайте вільно та будьте здорові!

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена