Головна  →  Новини  →  29 липня 2019

Скористайтися своїм правом на гарантовану державою послугу та пройдіть тест на вірусні гепатити

Скористайтися своїм правом на гарантовану державою послугу та пройдіть тест на вірусні гепатити

Гепатит – це вірусне захворювання печінки запального характеру. Існує 5 основних вірусів гепатиту: типи А, B, C, D, E. Вірусні гепатити небезпечні тим, що вони вони можуть призвести до розвитку серйозних ускладнень, викликати спалахи хвороби та значне поширення захворювання. Віруси гепатитів В і С провокують розвиток хронічної хвороби в сотень мільйонів людей по всьому світу та є найпоширенішою причиною цирозу та раку печінки. 

Для запобігання гепатиту В потрібно робити вакцинацію згідно з  Календарем щеплень. Немовлятам слід вводити першу дози вакцини в перші дні після народження, другу та третю дози - у 3 та 6 місяців. Якщо щеплення за планом пропустили, потрібно вакцинуватися якомога швидше. Ефективні та безпечні вакцини є в усіх регіонах України, вони доступні для маленьких пацієнтів безоплатно. 

Оскільки до Календаря щеплень вакцинацію від гепатиту В внесли 2001 року, то люди, які народилися раніше, – не вакциновані. Їм слід звернутися до лікаря, з яким у них підписана декларація, та проконсультуватися щодо щеплення від вірусного гепатиту В. Оскільки щеплення для дорослих не входить до Календаря, то дорослі можуть придбати вакцину в аптеці. 

Щодо гепатиту С, то вакцини від нього не існує. Профілактика захворювання полягає у дотриманні правил особистої безпеки: безпечний секс із використанням контрацептивів, користування засобами разового призначення (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо), а також використання стерильних інструментів багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).

Вкрай важливо стежити за своїм здоров’ям та вчасно проходити діагностику. Кожен пацієнт має право зробити безоплатний тест на вірусні гепатити. Така послуга входить у гарантований державою пакет надання первинної медичної допомоги. Для цього треба звернутися до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у вас підписана декларація, і зробити експрес-тест. 

Алгоритм дій для пацієнтів

1. Зверніться до лікаря, з яким ви підписали декларацію.

2. Сімейний лікар може запропонувати вам обстеження із використанням швидких тестів. Якщо результат тесту позитивний - необхідно буде пройти додаткове обстеження, про яке вам скаже лікар. Пам'ятайте, що позитивний швидкий тест не є підтвердженням діагнозу, а може свідчити, що ви перехворіли і самостійно позбулись вірусу.

3. Якщо ви вже знаєте, що у вас вірусний гепатит, можете одразу звернутись до лікаря-інфекціоніста, який скоординує вас для подальшого дообстеження та лікування.

Скористайтися своїм правом на гарантовану державою послугу та пройдіть тест на вірусні гепатити. 

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена