КМДА Київська міська державна адміністрація


22 січня 2020

Необхідність настороженості населення у період епідемічного підйому захворюваності на грип і ГРВІ

Необхідність настороженості населення у період епідемічного підйому захворюваності на грип і ГРВІ

Враховуючи зареєстровані на території України летальні випадки від ускладнень грипу   повідомляємо, що вакцинація проти грипу залишається найбільш надійним засобом профілактики хвороби. Оптимально робити щеплення проти грипу зареєстрованими протигрипозними вакцинами до початку епідемії, що буде мати найвищий ефект. Лікарі радять робити щеплення впродовж усього сезону. Це захищає від тяжких проявів захворювання, посилює здатність організму протистояти грипу. Для вироблення імунітету організму людини після вакцинації необхідно не менше двох тижнів. На сьогодні інтенсивність епідемічного процесу у столиці перебуває на низькому рівні - на 70% нижче епідпорогу, але за прогнозами фахівців може активізуватись у кінці січня 2020 року. Проведення процедур щеплення проти грипу здійснюється  у закладах охорони здоров’я, в тому числі у амбулаторіях сімейної медицини, а саме:

КНП «ЦПМСД №1» Солом’янського району м. Києва,  вул. Стражеска, 6-а, директор: Сваток Алла Степанівна тел. 408-80-20. Відповідальні особи: Мосальова Світлана Аркадіївна, тел. 408-09-55;

Амбулаторії загальної практики – сімейної медицини № 1, 2, 18, черговий кабінет КНП «ЦПМСД № 2» Солом’янського району м. Києва вул. Солом’янська, 17, директор: Шпильова Валентина Миколаївна, тел. 249-78-58. Відповідальні особи: Мосюндзь Ярослава Олександрівна тел. 273-28-23, Мюнталь Ольга Миколаївна, тел. 249-78-52, Дробишевська Оксана Петрівна тел. 249-61-82, лікар чергового кабінету, тел. 249-78-48.

 Щеплення проти грипу життєво необхідні населенню з груп медичного та епідемічного ризику. В групі медичного ризику знаходяться особи старше 65 років, вагітні жінки, діти до п’яти років, пацієнти з хронічними захворюваннями, люди, які перебувають у закладах тривалого догляду. У групі епідемічного ризику знаходяться люди, вимушені в силу обставин життя, роботи, навчання наражатись на більшу небезпеку заразитись грипом. Рекомендовано зробити щеплення медичним працівникам, організованим контингентам - школярам, студентам, викладачам, працівникам сфери обслуговування, торгівлі, транспорту, робітникам промислових підприємств з метою зниження захворюваності, уникнення спалахів хвороби, попередження значних матеріальних збитків.

 Грип - заразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Він легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи розмові. Період між інфікуванням та хворобою, відомий як інкубаційний період, складає від кількох годин до тижня. Навіть легка форма хвороби становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів. Хвора людина обов’язково повинна залишатися вдома — щоб не провокувати ускладнення хвороби і не наражати інших людей на небезпеку. Симптоми грипу – раптове підвищення температури тіла, біль у горлі, кашель (звичайно сухий), нежить, біль у м’язах. Хвору людину слід ізолювати, а лікаря викликати додому. Лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання. Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже під загрозою її життя. Пацієнтам з тяжким перебігом грипу та ГРВІ, з ускладненими формами захворювань та хворим з обтяженим станом до початку хвороби буде забезпечено безвідмовну госпіталізацію. Лікарі, пацієнти мають бути дуже пильними до проявів ускладнень хвороби, посилення її тяжкості: дихальна недостатність при фізичній активності або в спокої; утруднення дихання; посиніння; кров’янисте або забарвлене мокротиння; біль в грудях; змінений психічний стан; висока температура протягом більше 3 днів; низький тиск крові. У дітей сигналом небезпеки є часте або утруднене дихання, зниження активності, діарея або блювота; відсутність бажання гратись.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.