КМДА Київська міська державна адміністрація


22 січня 2020

Основні поради для населення з профілактики грипу та гострих респіраторних захворювань

Основні поради для населення з профілактики грипу та гострих респіраторних захворювань

Спеціалісти рекомендують серйозно віднестись до профілактичних заходів. Досвід минулих років показав, що навіть здорові підлітки та дорослі люди помирали від грипу з-за несвоєчасного звернення до лікаря і недооцінки ситуації. На підприємствах та в організаціях слід забезпечити комфортний температурний режим. Для працюючих на свіжому повітрі необхідно взимку організувати пункти обігріву, прийому гарячої їжі та напоїв.

Основні поради:

1. Обмежте перебування у людних місцях, уникайте користування громадським транспортом, перебування поряд з людьми з ознаками респіраторної інфекції – нежиттю, кашлем, почервонілими очима. В місцях скупчення людей необхідно носити чотирьохшарову марлеву пов’язку або маску.

2. При появі таких симптомів як температура, кашель, нежить, порушення функції кишечнику та м’язові болі – негайно звертайтесь до лікаря, ретельно виконуйте його призначення, максимально обмежте контакти з оточуючими. Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням, діагноз хвороби визначає тільки лікар!

 3. Якщо у Ваших рідних та близьких виникнуть симптоми застуди або респіраторної інфекції – негайно ізолюйте хворого в окремій кімнаті та контактуйте з ним лише в марлевій пов’язці, викличте лікаря. Мінімізуйте контакти з хворим.

4. Перед виходом з дому намастіть слизову оболонку носа оксоліновою маззю або кремом чи олією. Після повернення додому промивайте ніс та носоглотку водою з додаванням повареної солі та соди.

5. Мийте руки з милом, особливо після того, як Ви кашляли або чхали. У випадку, коли неможливо часто мити руки, користуйтесь спиртовими вологими серветками, які після використання потрібно викинути. Намагайтеся не торкатись очей, носа, рота, особливо, якщо перебуваєте в громадських місцях.

 6.Частіше провітрюйте приміщення, робіть вологі прибирання не менше двох разів на день.

7. Ведіть здоровий спосіб життя, при цьому необхідно достатньо спати, правильно харчуватися та зберігати фізичну активність.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.