КМДА Київська міська державна адміністрація


18 лютого 2020

На засіданні РНБО України схвалено Стратегію нацбезпеки і оборони «Безпека людини – безпека країни»

На засіданні РНБО України схвалено Стратегію нацбезпеки і оборони «Безпека людини – безпека країни»

Під головуванням Президента України Володимира Зеленського відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, на якому схвалено Стратегію нацбезпеки і оборони «Безпека людини – безпека країни». 

За результатами засідання РНБО схвалила та запропонувала Президенту для затвердження проект Стратегії. 

Під час засідання секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов зазначив, що ключовими аспектами Стратегії є безпека людини та безпека країни. 

«Вперше в центрі уваги документа – людина, її життя, здоров’я, честь, гідність, недоторканність і безпека», – заявив він. 

За словами Олексія Данілова, Стратегія передбачає, що найвищий пріоритет та головне завдання держави – встановлення миру як запоруки розвитку країни. Але це не повинно відбуватися ціною втрати суверенітету та наших територій. 

Стратегія ґрунтується на трьох основних засадах державної політики у сфері нацбезпеки: стримування (розвиток оборонних та безпекових спроможностей для унеможливлення збройної агресії проти України), стійкість (здатність суспільства й держави швидко адаптуватися до змін безпекового середовища та дотримуватися сталого функціонування, зокрема шляхом мінімізації зовнішніх уразливостей), взаємодія (розвиток стратегічних відносин з ключовими іноземними партнерами, насамперед з НАТО, ЄС та США). 

Також секретар РНБО повідомив, що пріоритетами національних інтересів визначається: відстоювання незалежності та державного суверенітету; відновлення територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів України; суспільний розвиток, насамперед людського капіталу; захист прав, свобод і законних інтересів громадян України; європейська та євроатлантична інтеграція. 

Водночас Олексій Данілов наголосив, що Стратегія – це декларація, затвердження якої стане основою для розробки інших документів стратегічного планування у сфері нацбезпеки й оборони, які визначатимуть шляхи та інструменти їхньої реалізації. 

«Кінцевою метою реалізації Стратегії є утвердження вільної, заможної, безпечної країни, у якій панує право, де кожен має право реалізувати себе, де люди дихають чистим повітрям, п’ють чисту воду та з якою пов’язана доля їхніх дітей та онуків», – сказав він. 

Олексій Данілов також зазначив, що Консультативна місія ЄС з реформування цивільного сектору безпеки України (EUAM) надіслала лист зі схвальною оцінкою запропонованого проекту Стратегії.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.