Головна  →  Новини  →  2 квітня 2020

«Солом’янкаGo»+«Імена, з якими ми живемо»

«Солом’янкаGo»+«Імена, з якими ми живемо»

У березні 2020 бібліотеками Солом’янки запроваджено онлайн-проєкт суспільного інформування «ІМЕНА, З ЯКИМИ МИ ЖИВЕМО», яким пропонуємо поглибити свої знання про вулиці й місцини, якими щодня ходимо.

В умовах війни топоніміка в нашій державі перестала бути питанням лише гуманітарної політики, це стало складовою національної безпеки. Саме тому, в 2014 році по всій території України почалися перейменування звичних для нас, але морально застарілих назв.

У Києві перейменування розпочалися відповідно до Рішення Київської міської ради від 13 листопада 2014 року № 373/373 «Про повернення історичних назв та перейменування вулиць, площ, провулків у місті Києві». Тоді ж Українським інститутом національної пам’яті було створено методичний посібник «Як перейменувати вулицю: Правові засади перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території населених пунктів» (2014). Розділ перший «Куди веде вулиця Леніна» цього збірника показово розпочато цитатою останнього президента Чехословаччини та першого президента Чехії Вацлава Гавела: «Якщо людина живе в оточенні тоталітарної пропаганди і не помічає її, значить пропаганда досягнула своєї мети».

На сьогодні вже оприлюднено дописи про проспект Валерія Лобановського та вулицю Івана Огієнка. Попереду – висвітлення близько 30 імен українських діячів, на честь яких здійснено перейменування.

Також увазі читачів пропонується історико-краєзнавчий путівник «Солом’янка GO», який має на меті ознайомити киян і гостей столиці із затишними парками і пам’ятками Солом’янського району.

Усе це - на блозі «Київ і Солом’янка: історію пишемо самі»:

https://solomyanka-kray.blogspot.com

Фотогалерея

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена