Головна  →  Новини  →  13 серпня 2020

Медичний огляд працівників певних категорій в умовах карантину

Медичний огляд працівників певних категорій в умовах карантину

Медогляд — це комплекс медичних втручань, що проводяться з метою виявлення патологічних станів, захворювань і факторів ризику їх розвитку.

Види медоглядів:

- попередній — проводиться перед прийняттям на роботу;

- періодичний — проводиться через певний проміжок часу, протягом трудової діяльності працівників;

- позачерговий — ініціатором проведення такого медогляду може виступати  як сам працівник, так і роботодавець, але за вагомими підставами.

Відповідно до ст.159 Кодексу законів про працю України працівник зобов’язаний проходити в установленому порядку попередні та періодичні медогляди.

Зі свого боку ст. 17 Закону України «Про охорону праці», ст. 169 Кодексу законів про працю України зобов’язує власника або уповноважений ним орган за свої кошти організувати проведення:

- попереднього медогляду (у разі прийняття на роботу);

- періодичних медоглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі;

- щорічного обов’язкового медогляду осіб віком до 21 року.

Постановою КМУ від 20.05.2020 р. № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»  передбачено, що на період дії карантину тимчасово дозволяється залучення до роботи без проходження попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, робота яких пов’язана із забезпеченням безпеки руху та обслуговуванням залізничного транспорту, підприємств міжгалузевого промислового залізничного транспорту, працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення, визначених переліком професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 р. № 559.

Отже, в умовах сьогодення, поки тривають карантинні заходи на території країни, медогляди не скасовано, їх перенесено на невизначений час до поліпшення епідеміологічної ситуації.

Сподіваємось, що наведена інформація щодо проведення медичних оглядів певних категорій в умовах карантину стане в нагоді.

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена