КМДА Київська міська державна адміністрація


24 листопада 2020

В Україні зростатимуть заробітні плати освітян

В Україні зростатимуть заробітні плати освітян

23 листопада на позачерговому засіданні Уряду ухвалено рішення про зупинення до 31 грудня 2021 року дії постанови Кабінету Міністрів України від 10.07.2019 р. № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки».

Зазначимо, що рішення, ухвалене 10 липня 2019 року та підписане Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом в останні дні діяльності його Уряду, мало лише популістський характер і не було підкріплене наявністю коштів у бюджеті.

Тому дія зазначеної постанови Уряду була зупинена і на цей рік (постанова Кабінету Міністрів України від 15.11.2019 № 1044) за відсутності на 2020 рік коштів на її реалізацію.

За розрахунками МОН, на реалізацію постанови Уряду від 10.07.2019 № 822 необхідно додатково щонайменше 50 млрд грн із бюджетів різних рівнів. У зв’язку з відсутністю неінфляційних джерел фінансування для набуття чинності цієї постанови у 2021 році Уряд доручив Міністерству освіти і науки разом з Мінекономіки, Мінфіном і Мін’юстом підготувати проєкт рішення щодо відтермінування її впровадження до 31 грудня 2021 року (протокол № 79 засідання Кабінету Міністрів України від 14.09.2020). Наголошуємо, що рішення не скасовано, а відтерміновано.

Звертаємо увагу на те, що відтермінування постанови КМУ №822 не передбачає змін в умовах оплати праці педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників, що діють сьогодні, а саме: встановлення доплат, надбавок, підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати).

Очільник МОН Сергій Шкарлет зазначив, що незважаючи на необґрунтовані рішення минулої влади та враховуючи економічні труднощі, спричинені заходами боротьби з пандемією коронавірусу, цьогоріч було знайдено можливість збільшити посадові оклади всіх працівників бюджетної сфери, зокрема педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників, із 1 вересня 2020 року на 5,8%.

Також він повідомив, що після схвалення Урядом Верховна Рада України в першому читанні вже розглянула проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», яким передбачено на галузь освіти 173,8 млрд гривень, що порівняно з державним бюджетом на 2020 рік більше на 34 млрд гривень.

«У проєкті Державного бюджету України на 2021 рік вказано, що посадові оклади працівників за Єдиною тарифною сіткою збільшуватимуться двічі: з 1 січня та з 1 липня. Отже, із січня 2021 року розміри посадових окладів (ставок заробітної плати) працівників бюджетної сфери, в тому числі галузі освіти і науки, збільшаться на 20%, а з липня – ще на 8,3%. Це збалансований і фінансово забезпечений проєкт бюджету. Тобто кошти на таке збільшення посадових окладів і заробітних плат на 2021 рік передбачені. Працюємо над тим, щоб знайти можливість додатково збільшувати зарплати освітян», – наголосив Сергій Шкарлет.

Нагадаємо, МОН оприлюднило інфографіку збільшення посадових окладів вчителів у школах і викладачів професійної та фахової передвищої освіти. 

Джерело: Міністерство освіти і науки України



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.