Головна  →  Новини  →  1 травня 2021

Сьогодні в Україні відзначають День праці

Сьогодні в Україні відзначають День праці

Міжнародний день праці — свято, що відзначається в 143 країнах, зокрема в Україні, 1 травня або у перший понеділок травня. В Україні цей день оголошено вихідним.

Відзначення Міжнародного дня праці є знаком пам'яті про робітничі протести в Чикаго, які почалися 1 травня 1886 року. Того дня сотні тисяч робітників найбільших промислових центрів США вимагали впровадження 8-годинного робочого дня. 1886 року кількість робітників, що безпосередньо брали участь у боротьбі за 8-годинний робочий день, досягла 500 тисяч. Центром руху за скорочення робочого дня був Чикаго. 1 травня того року до протестів трудівників Чикаго приєдналися робітники Нью-Йорка, Балтимора, Вашингтона, Мілуокі, Цинциннаті, Пітсбурга, Детройта тощо.

Вперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений у 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції та деяких інших країнах. Довгий час 1 травня було символом революції та непримиренної класової боротьби.

В радянських умовах першотравневі демонстрації набули офіціозно-політичного характеру — на відміну від західних країн, де вони перетворилися на карнавальні дійства.

В Україні політична складова цього дня поступово відходить, а святковий день перетворюється на можливість відпочити.

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена