Головна  →  Новини  →  28 червня 2022

З Днем Конституції України

З Днем Конституції України

Першою європейською конституцією в сучасному її розумінні правомірно вважають укладений 1719 року "Договір та встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою". Цей договір, написаний під значним впливом ідей західноєвропейського парламентаризму, називають Конституцією Пилипа Орлика. Нею він зобов'язався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від московії у разі здобуття влади в Україні.

Вже тоді московія намагалася переконати увесь світ, що України як держави ніколи не існувало. Але уже в Конституції Пилипа Орлика було передбачено створення першої в Європі моделі вільної, незалежної держави, прописано поняття "вільного народу", основи демократії та правосуддя, антикорупційні та соціальні засади. Поки в московії по-холопськи поклонялись царю, Україна уже на початку ХVIII століття намагалася закласти основи суверенної, вільної та цивілізованої країни.

Московська влада завжди робила і робить спроби присвоїти українську історію, поцупити наші надбання. Тоталітарному режиму з імперськими замашками це потрібно, аби за власної неспроможності створити щось гідне і цивілізоване, виглядати хоча б якоюсь мірою пристойним суб'єктом на міжнародній арені, безпідставно зазіхаючи на місце серед цивілізованих держав світу.

Венеціанською комісією Конституція України 1996 року була визнана однією з найдемократичніших в Європі. Особливо це стосується прав, свобод та обов'язків громадян, які повністю відповідають міжнародним стандартам у галузі конституційного права.

На сьогодні День Конституції України 28 червня є єдиним державним святом, визначеним у самому Основному законі.

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена