Головна  →  Новини  →  24 квітня 2024

28 квітня - Всесвітній день охорони праці 2024

28 квітня - Всесвітній день охорони праці 2024

Щорічно, 28 квітня, в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб'єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

Міжнародна організація праці присвячує цей день актуальній темі  «Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату». Безпечна та здорова праця в умовах зміни клімату-це важливе завдання, яке потребує спільних зусиль. Зміна погодних умов значно впливає на сферу праці, особливо на безпеку та здоров'я працівників. Приклади професійних ризиків, які посилюються зі зміною клімату, включають тепловий стрес, ультрафіолетове випромінювання, забруднення повітря, великі промислові аварії, екстремальні погодні явища, і підвищений вплив хімічних речовин.

В умовах війни цей день набуває особливого значення. У той час, як Україна втрачає найкращих людей, неприпустимо допускати смертельні випадки на виробництві. Важливо підвищити увагу працівників і керівництва підприємств до питань безпеки й гігієни праці, постійно вдосконалювати систему управління охороною праці та впроваджувати найефективніші практики для безпеки на виробництві.
Статистика показує, що найчастіші випадки травматизму на виробництві відбуваються тоді, коли знижується увага працівника: наприкінці робочого дня, робочого тижня, перед обідньою перервою, а також  внаслідок впливу кліматичних змін на організм людини. На жаль, правила з охорони праці нерідко пишуться ціною здоров'я та життя працівників.

Проблемні питання стану безпеки праці потрібно розглядати на круглих столах з керівниками структурних підрозділів і з працівниками, бо про їхню безпеку дійсно дбають.
Охорона праці є невід'ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства, підвищення рівня культури охорони праці в суспільстві-це запорука збереження здоров'я та життя працівників.

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена