Головна  →  Новини  →  23 жовтня 2013

Сприяння успішному розвитку особистості підлітка

Сприяння успішному розвитку особистості підлітка

Реалізуючи основні напрямки роботи у сфері державної сімейної політики та підтримуючи відповідні районні програми «Центром сім’ї» Солом’янського району систематично впроваджується просвітницько-профілактична робота у формі тренінгів, лекцій та семінарів для студентської молоді.

В рамках програми «Підлітки на порозі дорослого життя»,у Київському коледжі будівництва, архітектури та дизайну, психологами Центру було проведено тренінг на тему: «Підлітки на порозі дорослого життя: формування життєвих цілей у студентів». Основними завданнями даного тренінгу було навчити студентів визначати ціль у житті; планувати власне життя та пошуку ресурсів для досягнення успіху. На тренінгу були присутні 22 студенти-першокурсники. Тема тренінгу виявилась актуальною для слухачів. Під час тренінгу студенти змогли поетапно визначити свої стратегічні життєві цілі на наступні 5 років, ознайомилися з практикою первинної побудови планів на майбутнє, а також вдалося сформулювати девіз, який зможе допомогти при досягненні цілей. Завдяки тесту «Ти та твоя самооцінка» першокурсники змогли визначити свій рівень самооцінки.  В кінці зустрічі, як правило, відбувається зворотній зв'язок у формі анонімних відгуків. Судячи з них, в подальшій взаємодії, учасникам хотілося б обговорити особисті проблеми, які заважають їм конструктивно будувати свої стосунки з однокурсниками, педагогами та батьками (це страхи, імпульсивність, тривожність, спонтанна агресивність, низька самооцінка та ін.).

У Київському вищому професійному училищі швейного та перукарського мистецтва спеціалістами «Центру сім’ї» був проведений тренінг на тему: «Розвиток вмінь цілепокладання: визначення мети, бар’єрів, що перешкоджають її досягненню, пошук ресурсів для її досягнення». Метою тренінгу було: навчити студентів навиків визначенню власної  мети, виявлення бар’єрів, що перешкоджають її досягненню, подолання цих бар’єрів, пошук ресурсів для досягнення мети. На тренінгу були присутні 12 студентів, які захопилися можливістю вдосконалити навики постановки цілей, а також можливістю дізнатися про бажання своїх одногрупників для ефективної взаємодії в навчальному процесі.

У «Київському коледжі транспортної інфраструктури» відбувся тренінг для групи випускників коледжу на тему: «Формування ефективних навичок спілкування в конфліктних ситуаціях». Метою тренінгу стало попередження конфліктної поведінки, формування знань про способи поведінки серед молоді та розвиток ефективних навичок спілкування у студентській групі засобами вербального та невербального спілкування. 28 студентів вчилися самопрезентувати себе перед групою, шукати вихід в створених конфліктних ситуаціях, глибше пізнавати себе. Всі вправи виконувались активно та емоційно обговорювались. Також були отримані запити на проведення подальших тренінгів з питань які хвилюють першокурсників.

З групою студентів, які проживають у гуртожитку «Київського коледжу будівництва, архітектури та дизайну», спеціалістами «Центру сім’ї», був проведений тренінг на тему: «Фізичне, психологічне і духовне здоров’я підлітка: гармонізація внутрішнього простору». Головною метою даного тренінгу було розширення знань про почуття та емоції, розвиток здібностей безоціночного прийняття, навчання навичкам прийняття власних емоцій. Нова форма групової роботи та отримані навички, які в майбутньому допоможуть вирішувати проблемні ситуації, були сприйняті групою дівчат як життєво важливі.

Фотогалерея

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена