Головна  →  Новини  →  7 листопада 2013

Максим Луцький привітав учасницю ВВв, Героя Радянського союзу Марію Захарівну Щербаченко

Максим Луцький привітав учасницю ВВв, Героя Радянського союзу Марію Захарівну Щербаченко

У рамках виконання завдань Президента України щодо поліпшення соціального та медичного захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни, голова Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації Максим Луцький разом із головою Солом’янської районної організації ветеранів Борисом Парафєйніковим приїхали до оселі Марії Щербаченко, щоб передати матеріальну допомогу та вручити заслужений пам’ятний нагрудний знак «70 років визволення міста Києва від фашистських загарбників».

Біографія

Учасниця Великої Вітчизняної війни, Герой Радянського Союзу, санітар роти 835-го стрілецького полку 237-ої стрілецької дивізії 40-ої армії Воронезького фронту, старшина медичної служби Щербаченко Марія Захарівна народилась 14 лютого 1922 року в селянській сім’ї.

У десятилітньому віці залишилась сиротою, виховувалась під опікою старшого брата. Закінчила 7 класів, бухгалтерські курси. Працювала помічником бухгалтера у колгоспі. Під час фашистської окупації залишалась у своєму селі.

У Червоній армії з березня 1943р. Закінчила курси санітарок при Самаркандському медичному училищі. У діючій армії з червня 1943р.

У ніч на 24 вересня 1943 р. санітар Марія Щербаченко разом зі своїм підрозділом переправилась через р. Дніпро в районі с. Гребені Кагарлицького р-ну Київської обл. За 10 днів винесла з поля бою і надала першу медичну допомогу 112-м пораненим бійцям. Тяжко поранених особисто переправляла через ріку до найближчого медпункту. З перших днів давала відсіч ворогу в лавах бійців з автоматом у руках.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 23 жовтня 1943р. Марії Захарівні Щербаченко присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 1073).

Після війни старшина медичної служби Марія Щербаченко була демобілізована. Закінчила Ташкентську юридичну школу, до виходу на пенсію працювала юристом.

Нагороджена орденами Леніна, Вітчизняної війни 1-го ступеня, медалями, зокрема медаллю Міжнародного комітету Червоного Хреста ім. Флоренс Найтінгейл, яка була вручена їй у 1973р. за милосердя, героїзм і звитягу, проявлені нею при спасінні тяжкопоранених на полі бою.

Фотогалерея

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена