Головна  →  Новини  →  30 вересня 2013

Поняття та підстави зупинення і переривання перебігу позовної давності

Поняття та підстави зупинення і переривання перебігу позовної давності

Підстави зупинення перебігу строку позовної давності (стаття 263 ЦКУ): 1) пред’явленню позову перешкоджала непереборна сила; 2) у разі відстрочення виконання зобов’язань на підставі встановлених законом (мораторій); 3) у разі зупинення дії закону або іншого НПА який регулює відповідні відносини; 4) якщо позивач або відповідач перебуває в збройних силах які переведені на воєнний стан. Спеціальні підстав зупинення перебігу позивної давності: 2) залишення без розгляду позову пред’явленого у кримінальному процесі (ст. 265 ЦКУ, ст. 328 КПК). 2) у випадку загальної аварії якщо обчислення суми вимоги залежить від розрахунків (ст. 393 КТМУ). Ст. 393 КТМ визначає продовження строку позовної давності до 3х- років у випадку якщо судно якого стосується вимоги протягом позовної давності не застали у водах України.

Підстави переривання перебігу позивної давності ст. 264 ЦКУ: 1) вчинення особою дію що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов’язку; 2) пред’явлення особою позову до одного із кількох боржників а також якщо предметом позову є лише частина вимоги права на яку має позивач.

Пред’явлення позову у встановленому порядку який не залишений без розгляду також перериває перебіг позовної давності.

Зупинення перебіги позовної давності означає – що в період існування вказаних обставин позивна давність не обчислюється, від дня припинення цих обставин перебіг позовною давності продовжується з урахуванням часту що минув до його зупинення.

Переривання перебігу позовної давності означає що при наявності певних обставин обчислення позовної давності переривається (припиняється) а після припинення цих обстав обчислення позовної давності відбувається з початку без врахування часту, що минув до переривання.

Солом’янське районне управління юстиції у м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена