Головна  →  ДПІ інформує  →  26 грудня 2016

У ДПІ у Солом’янському районі ГУ ДФС у м. Києві проведено телефонну «гарячу лінію»

У ДПІ у Солом’янському районі ГУ ДФС у м. Києві проведено телефонну «гарячу лінію»

Нещодавно в ДПІ у Солом’янському районі ГУ ДФС у м. Києві проведено телефонну «гарячу лінію» з начальником відділу адміністрування єдиного внеску управління податків і зборів з фізичних осіб Ольгою Лапігою на тему: “Про адміністрування єдиного соціального внеску та щодо форм звітності з урахуванням відповідних змін». 

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із питань, які надійшли від платників податків. 

За якою формою подається звітність по єдиному внеску за листопад 2016 року?

- Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за листопад 2016 року подається з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну України від 07.09.2016 № 813, до наказу МФУ «Про затвердження порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» за № 435 від 14.04.2015, тобто за новою формою. 

Платником помилково сплачено єдиний внесок на невідповідний рахунок. Як перерахувати кошти?

- Перерахування помилково сплачених коштів єдиного соціального внеску здійснюється відповідно до наказу МФУ «Про затвердження Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів» від 16.01.2016 № 6. Відповідно п. 6 повернення коштів здійснюється на підставі заяви платника про таке повернення. Заява подається до органу ДФС, на рахунок якого сплачено кошти, за формою, визначеною у додатку 1 до зазначеного вище Порядку. 

Фізична особа – підприємець, платник єдиного податку 3 групи не здійснює діяльність та не отримує доходи. Чи повинен він сплачувати єдиний внесок?

- Відповідно п. 4 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» за № 2464-VI від 08.07.2010 фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування є платниками єдиного внеску.

Єдиний внесок нараховується для платників, які обрали спрощену систему оподаткування - на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої зазначеним вище Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Єдиний внесок встановлюється у розмірі 22 відсотки до визначеної бази нарахування єдиного внеску.

Також п. 12 ст. 9 зазначеного вище Закону встановлено, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. 

Чи може фізична особа – суб'єкт підприємницької діяльності нараховувати єдиний внесок у розмірі 8,41% на заробітну плату найманих працівників-інвалідів?

- Відповідно п. 13 ст. 8  Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» за № 2464-VI від 08.07.2010 єдиний внесок для працюючих інвалідів у розмірі 8,41% визначеної бази нарахування єдиного внеску встановлюється лише для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди.

Таким чином, фізична особа-підприємець нараховує єдиний внесок на заробітну плату працівників-інвалідів у розмірі 22% до визначеної бази нарахування єдиного внеску.

Яким чином виправити помилки в звіті по єдиному внеску, які були допущені у попередніх періодах?

- Якщо страхувальником здійснюється донарахування (зменшення) єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх періодах, крім донарахування (зменшення) внаслідок збільшення (зменшення) класу професійного ризику виробництва, застосовуються коди типу нарахувань, передбачені п. 9 розділу IV наказом МФУ «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» № 435 від 14.04.2015:

- «2» - сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку страхувальником самостійно донараховано суму єдиного внеску;

- «3» - сума заробітної плати (доходу), нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку страхувальником самостійно зменшено зайво нараховану суму єдиного внеску.

Донарахування (зменшення) суми Єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ) на суми заробітної плати (доходу), нарахованої у періоди до 01.01.2016, здійснюється виходячи з розміру ЄСВ, що діяв на день її фактичного нарахування.  Крім того, з такого доходу роботодавець повинен здійснити утримання ЄСВ з урахуванням положень ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» за № 2464-VI  від 08.07.2010 у редакції, що діяла до набрання чинності Закону України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році". 

ДПІ у Солом’янському районі ГУ ДФС у м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена