Головна  →  ДПІ інформує  →  30 січня 2017

Змінено правила нарахування пені та її розмір

Змінено правила нарахування пені та її розмір

ДПІ у Солом’янському районі ГУ ДФС у м. Києві,   звертає увагу суб’єктів господарювання, що з 1 січня  2017 року змінені правила нарахування пені та її розмір. Зокрема, Законом України від 21.12.2016 № 1797 внесені зміни в ст. 129 Податкового кодексу, в якій чітко прописано, з якого моменту починає нараховуватися пеня. А саме, якщо суму грошового зобов’язання визначає контролюючий орган за результатами податкової перевірки або у випадках, не пов’язаних з проведенням таких перевірок, - то пеня нараховується, починаючи з першого робочого дня після закінчення строку, встановленого для сплати  податкового зобов’язання (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження). Якщо суму податкового зобов’язання визначає сам платник податків або податковий агент, то нарахування пені провадиться після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання.

Щодо розміру пені варто пам’ятати, що відтепер у разі нарахування зобов’язання до сплати (включаючи суму штрафних санкцій за їхньої наявності та без урахування пені) самим платником або податковим агентом, розмір пені становить 100% річних облікової ставки НБУ, яка діє на кожний календарний день прострочення, включаючи день погашення.

У випадку нарахування податкового зобов’язання (з урахуванням штрафів за наявності та без врахування пені) контролюючим органом  або в інших випадках визначення пені відповідно до вимог Податкового кодексу України, коли її розмір не встановлений, пеня нараховується за кожний календарний день прострочення, включаючи день погашення, у розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день. 

ДПІ у Солом’янському районі ГУ ДФС у м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена