Головна  →  Новини  →  30 вересня 2013

Порядок та правові наслідки оголошення фізичної особи померлою

Порядок та правові наслідки оголошення фізичної особи померлою

Оголошення фізичної особи померлою (ст. 46 ЦКУ): 1. Фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом 3-х років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, – протягом 6 місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру – протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. 2. Фізична особа, яка пропала безвісти у зв’язку з воєнними діями, може бути оголошена судом померлою після спливу 2-х років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу 6 місяців. 3. Фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв’язку з воєнними діями, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.

Правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті. Наслідки: 1) на майно цієї особи відкривається спадщина, при цьому нотаріус накладає заборону на відчуження нерухомого майна протягом 5 років; 2) утриманці цієї особи набувають право на пенсію у разі втрати годувальника; 3) шлюб з такою особою припиняється автоматично; 4) припиняють дію довіреності, а також зобов’язання крім тих при яких ЗУ знаходить (допускає) правонаступництво.

Правові наслідки явки особи оголошеною померлою: 1) рішення суду скасовується; 2) втрата утриманцями права на пенсію; 3) шлюб з цією особою поновлюється за умови, що ні-хто з подружжя не перебував в повторному шлюбі; 4) питання, щодо повернення майна цією особою вирішується наступним чином: 1) те майно, яке безоплатно перейшло іншим особам і збереглося, може бути витребувано крім ст. 344, 389 ЦКУ; 2) майно, що перейшло до інших осіб за відплатним договором не може бути витребувано (виняток недобросовісний набувач); 3) майно, що перейшло у власність держави, АРК або тер. громади ст. 1277 ЦКУ і було реалізовано ними підлягає відшкодуванню у розмірі його вартості.

 

Солом’янське районне управління юстиції у м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена