Головна  →  Новини  →  23 квітня 2019

Щеплення – єдиний оберіг. Вакцини дозволяють запобігти смертельним хворобам

Щеплення – єдиний оберіг. Вакцини дозволяють запобігти смертельним хворобам

Всесвітній тиждень імунізації проводиться щорічно в останній тиждень квітня з метою популяризації використання вакцин для захисту від інфекційних хвороб людей будь-якого віку. Імунізацію визнано найбільш успішною та економічно ефективною профілактичною стратегією, яка на сьогодні дозволяє попередити 28 тяжких інфекційних хвороб. 

Планова імунізація є основою сильної первинної медико-санітарної допомоги, забезпечує кожній дитині змалечку можливість здорового життя, виступає стримуючим фактором  розвитку стійкості до протимікробних препаратів, знижує ризики алергічних реакцій на медикаменти. Інформаційна кампанія 2019 року націлює на підвищення обізнаності про важливість повної імунізації протягом усього життя як пріоритетного заходу збереження здоров’я. Особливого підходу потребують діти, вагітні жінки, літні люди

Київ повністю забезпечений вакцинами для дітей до двох років проти туберкульозу, дифтерії, правця, поліомієліту, кашлюка, гемофільної інфекції. Доступні препарати для ревакцинації дітей у віці 6, 14 та 16 років проти дифтерії, правця, поліомієліту. Щеплення можна зробити в 74 кабінетах в усіх районах міста Києва. Крім того, батьки можуть звертатися в приватні медичні заклади. За кошти місцевого бюджету закуплено вакцину проти гепатиту В для медичних працівників з групи ризику. Програма вакцинації медпрацівників реалізується в усіх медичних закладах. Вакцинація людей і тварин представляє собою дуже ефективний засіб попередження інфікування і, відповідно - необхідності лікування антибіотиками. До досягнення дитиною повноліття за її життя і здоров’я відповідають батьки. Не завжди вони приймають виважені рішення щодо вакцинації своїх дітей.

В Європейському досліджені вивчені причини відмови батьків від вакцинації - одним з поширених аргументів виявилось те, що вакцини перевантажують імунну систему. Насправді 11 або 12 вакцин, які діти отримують в перші роки життя є лише краплиною в морі у порівнянні з безліччю бактерій і вірусів, що знаходяться у навколишньому середовищі і з якими дитина в цей період успішно справляється. Імунітет дитини здатен відповідати на величезну кількість антигенів. Задача лікаря і батьків – захистити її від небезпечних для життя зустрічей з інфекціями.

Прикладом може слугувати вакцинація проти гепатиту В, яку необхідно зробити в перші 24 години життя новонародженого. У 12% випадків у вагітних зустрічаються як помилково-позитивні, так і помилково-негативні результати дослідження крові на гепатит В. Відмова батьків від вакцинації тільки тому, що «дитина не наркоман», може привести до зараження малюка від матері на першому році життя. З віком дитини ризик інфікування зростає. У структурі гострих вірусних гепатитів 18% припадає на гепатит В.  За даними експертів ВООЗ близько 350 мільйонів осіб в усьому світі хронічно інфіковані гепатитом В.

Уявлення про те, що гепатит В хвороба наркоманів не відповідає дійсності, інфікування може відбутись в тату-салоні, під час голковколювання чи лікування у стоматолога, оформлення пірсингу, в манікюрному кабінеті, внаслідок операції та інших медичних процедур, пов’язаних з ін’єкціями. Кожен може наразитися на ризик бути інфікованим, адже для того, щоб людина захворіла на гепатит В, необхідно лише 0,00004–0,000001 мл крові, а на ВІЛ - 0,1- 0,01 мл крові, тобто після уколу інфікованою голкою ризик захворіти на ВІЛ-інфекцію становить 0,3%, в той час як на гепатит В - 30%. У цивілізованому суспільстві є певні правила життя, лікування, відвідування колективів.

Питання імунізації відносяться, безумовно, до сфери національної безпеки держави.  Вичерпну інформацію щодо Календаря щеплень в Україні, складання індивідуального графіку вакцинації дитини в залежності від віку або раніше зроблених щеплень розміщено на сайті: moi-privivki.com. 

Використані матеріали головного позаштатного спеціаліста Департаменту охорони здоров’я з дитячої імунології.

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена