Головна  →  Новини  →  2 березня 2020

Неофіційні трудові відносини: негативні наслідки і для працівника, і для роботодавця

Неофіційні трудові відносини: негативні наслідки і для працівника, і для роботодавця

Значна кількість роботодавців працює у законодавчому полі, але є й такі, що надають перевагу виплаті неофіційної, або «тіньової» зарплати, тим самим позбавляючи своїх працівників можливості отримати належне пенсійне забезпечення у майбутньому.

Незадекларована праця найчастіше проявляється у таких формах:

1. економічна діяльність без державної реєстрації;

2. наймана праця без оформлення трудових відносин;

3. приховування від державних органів частини відпрацьованого робочого часу та заробітної плати;

4. маскування трудових відносин під виглядом інших форм діяльності (цивільна - правові відносини, фіктивна самозайнятість тощо).

У будь-який спосіб не задекларована праця має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців. Це соціальне явище справляє значний негативний вплив на економічний розвиток громади, фінансовий рівень забезпечення громадян. Незадекларована праця не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, пенсійного забезпечення, вона створює недобросовісну конкуренцію щодо тих суб’єктів господарювання, котрі забезпечують виконання взятих на себе зобов’язань щодо сплати податків, охорони праці і соціального забезпечення працівників.

Окрім того, не задекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників.

Сьогодні переважна частина неоформлених офіційно працівників не бачать проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати, так як до кишені надходять «чисті доходи». Надаючи згоду працювати на таких умовах, робітники самі позбавляють себе соціальних гарантій, серед яких : гарантований державою розмір заробітної плати, виплата своєчасно та не нижче мінімальної заробітної плати, офіційна відпустка, відпустка по догляду за дитиною, виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, допомога у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу, соціальне страхування. До того ж такий працівник втрачає трудовий та страховий стаж при розрахунку розміру пенсії.

Звертаємо увагу, що працівники мають усвідомлювати вимоги чинного законодавства, дбати про свою пенсію та відстоювати свої конституційні права –  вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин.

Належним чином оформлені трудові відносини  можуть вважатися лише такі, при яких  роботодавець уклав з працівником трудовий договір, офіційно повідомив про його працевлаштування державну фіскальну службу, офіційно і в повному розмірі виплачує заробітну плату, виступає податковим агентом при утриманні та перерахуванні до бюджету податку з доходів фізичних осіб та сплачує за працівника єдиний соціальний внесок.

Нагадуємо роботодавцям, що використання найманої праці без оформлення трудових відносин є грубим порущенням законодавства про працю та карається значними сумами штрафів. 

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена