Головна  →  Новини  →  9 жовтня 2013

У столиці активізують розвиток паліативної хоспісної допомоги

У столиці активізують розвиток паліативної хоспісної допомоги

У столиці активізують розвиток паліативної хоспісної допомоги. Для комплексного вирішення медичних, соціальних та психологічних питань невиліковно хворих пацієнтів, наразі опрацьовано загальноміську концепцію паліативної та хоспісної допомоги в місті Києві. Про це повідомив заступник голови КМДА Віктор Корж.

«Наразі опрацьовано концепцію розвитку паліативної та хоспісної допомоги в місті Києві. Серед її основних засад – удосконалення надання допомоги у лікуванні та обслуговуванні тяжко хворих людей, створення першого в Україні дитячого центру хоспісної та паліативної допомоги а також розвиток служби надання паліативної допомоги вдома. На виконання завдань Президента України щодо проведення медичної реформи, передбачено цілком конкретні заходи розвитку паліативної хоспісної допомоги. Крім того, фахівці Департаменту охорони здоров’я здійснюють експертну оцінку потенціалу лікарень з метою їх диференціації та створення медичних закладів нового типу, в тому числі і хоспісів», – зазначив Віктор Корж.

Також у Київській міській клінічній лікарні №2 відбулося підписання меморандуму про співпрацю між Департаментом охорони здоров’я КМДА та ВГО «Українська ліга сприяння розвитку паліативної і хоспісної допомоги». За умовами документу Всеукраїнська громадська організація та столичні медики співпрацюватимуть у сфері створення служби паліативної допомоги. Серед іншого за фінансової підтримки благодійного фонду «Відродження» у міських хоспісах передбачається здійснення ремонтних робіт на загальну суму близько 1 мільйона гривень.

«Наразі в Україні і у Києві, зокрема, існує потреба вибудови нової моделі суспільного ставлення до невиліковно хворих людей. Переконаний, що така система повинна об’єднати медиків, соціальних працівників, психологів, юристів, священників, волонтерів та благодійників, адже їхньої допомоги потребує важкохвора людина та члени її родини», – зазначив директор Департаменту охорони здоров’я Віталій Мохорєв.

Він також зазначив, що у столиці щорічно від онкологічних хвороб помирає близько 5 тисяч осіб, від СНІДУ – біля 250 осіб, від туберкульозу – 217. Понад 70% цих людей в останні дні свого життя вкрай потребують паліативної допомоги.

У Департаменті охорони здоров’я інформують, наразі у столиці розгорнуто 125 хоспісних ліжок, однак відсутність хоспісів для хворих на туберкульоз, СНІД, хронічні неінфекційні захворювання у термінальних стадіях не задовольняє потребу мешканців мегаполісу в отриманні паліативної та хоспісної допомоги. Усі ці категорії пацієнтів не отримують необхідних соціально-медичних послуг у повному обсязі. Також окремого вирішення потребує питання надання паліативної допомоги дітям. Передусім існує і кадрова проблема.

З метою підтримки працівників хоспісних відділень з грудня 2012 року міська влада спрямувала виплату муніципальної надбавки до посадового окладу у розмірі 50%. Це дало змогу збільшити середню заробітну плату у лікарів з 3665 до 6300 грн., у середнього медичного персоналу з 3300 до 4500 грн., молодшого персоналу з 2300 до 3700 грн.

kievcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена