КМДА Київська міська державна адміністрація


9 квітня 2021

Олексій Резніков: Прийняття Концепції розвитку кримськотатарської мови - важливий крок до відновлення територіальної цілісності України

Олексій Резніков: Прийняття Концепції розвитку кримськотатарської мови - важливий крок до відновлення територіальної цілісності України

На своєму засіданні 7 квітня 2021 року Кабінет Міністрів України схвалив розроблену Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Концепцію розвитку кримськотатарської мови.

У розробці Концепції активну участь брали усі зацікавлені органи влади, Меджліс кримськотатарського народу, профільні наукові та освітні установи, неурядові організації та експерти, у тому числі ті, що перебувають на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя.

«Ця Концепція є фундаментом роботи на 10 років. Це перший крок до створення Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки, яку доручив розробити Президент України», - наголосив Віце-прем‘єр-міністр-Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України України Олексій Резніков.

Він додав, що наразі стан кримськотатарської мови – критичний, про що зазначає ЮНЕСКО, про що б’ють на сполох українські вчені, а тимчасова окупація Росією Криму і Севастополя загострила ці проблеми, що неодноразово відображено в резолюціях ООН.

«Кримськотатарська мова – це величезні можливості для України, які ми в повній мірі не усвідомлюємо. Її слід сприймати як «українську тюркську». Кримськотатарська мова за своєю структурою є універсальною і дозволяє розуміти усі тюркські мови. Кримськотатарська дає можливість буквально говорити з нашими партнерами однією мовою. Розвивати стосунки і з Анкарою, і з Баку, і з Нур-Султаном, створюючи економічні, культурні, безпекові проекти. Це зовсім інша динаміка контактів та інший рівень взаємної довіри», - додав Олексій Резніков.

Він пояснив, що підхід, який пропонується у Концепції, дозволить, по-перше, забезпечити трансляцію мови між поколіннями кримськотатарського народу, аби представники корінного народу мали можливість реалізувати свої мовні права, які прямо гарантовані Конституцією.

Серед іншого, закріплюється ідея розвитку кримськотатарської мови на основі латинської графіки - це стратегічне рішення, яке є актуальним для кримських татар ще з 1991 року і дозволить об’єднати кримськотатарські діаспори у світі навколо порядку денного, який пропонує Україна.

По-друге, будуть створені можливості для опанування мови усіма бажаючими. 

«Навіть зараз видно, що є великий інтерес серед українців. Але потрібні підручники, словники, онлайн-курси та багато іншого. Ми усе це передбачили. І вже рухаємось. Ми вже запускаємо проект з підтримки кримськотатарської Вікіпедії. Її наповнення з часом дасть можливість додати перекладач з кримськотатарської мови до сервісу Google Translate. Ми також звернулися офіційним листом до компанії Duolingo, яка є найпопулярнішою платформою для вивчення іноземних мов у світі, з пропозицією започаткувати курс з вивчення кримськотатарської мови на базі їх сервісу», - нагадав Віце-прем‘єр-міністр.

По-третє, розвиток мови – це живий зв'язок з Кримом.

«Росія зараз намагається усіма способами розірвати ці зв’язки. Вона фізично блокує рух через КПВВ, переслідує людей за їх погляди, веде інформаційну війну, блокуючи не лише телеканали, а й навіть сайти державних органів влади України - зокрема сайт Мінреінтеграції, де люди могли отримувати інформацію про чіткі кроки України в частині реінтеграції і деокупації нашого півострова, про допомогу нашим громадянам, які залишаються заручниками окупації. Наше завдання – тримати ці нитки, створювати нові. Для людей, які перебувають під тиском, це справжній ковток чистого повітря. Це надважливо для реінтеграції», - заявив Олексій Резніков.

За його словами, затвердження Концепції забезпечує умови для максимально ефективної роботи над Стратегією і планом дій до неї, а Уряд зможе представити якісний документ під час саміту «Кримської платформи» у серпні 2021 року, що стане важливим сигналом на міжнародному рівні.

Він нагадав також, що 11 лютого 2021 року у резолюції щодо виконання Угоди про Асоціацію Європарламент привітав намір України розробити Стратегію розвитку кримськотатарської мови. Тоді це був лише намір, лише проект, але у Європі його вже високо оцінили.

«Хочу окремо звернути увагу, що у грудні 2019 року ООН своєю резолюцією визначила період з 2022 по 2032 роки як Міжнародне десятиліття мов корінних народів. Україна є співавтором цієї резолюції. У контексті цього десятиліття відбуватиметься багато заходів на рівні ООН, ЮНЕСКО. 19 квітня починається чергова сесія Постійного форуму ООН з питань корінних народів. Це головний тематичний майданчик на планеті. І Україні буде що сказати. Завдяки ухваленню Концепції, а потім Стратегії на її основі, Україна не тільки буде достойно виглядати на міжнародній арені. Ми отримаємо можливість дуже предметно говорити про усю проблематику Криму. Прийняття Концепції - важливий крок до відновлення територіальної цілісності і суверенітету України», - резюмував Олексій Резніков.

Джерело: https://www.kmu.gov.ua/



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.