Головна  →  Новини  →  16 травня 2021

Щорічно, за рішенням ВООЗ, кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу

Щорічно, за рішенням ВООЗ, кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу

Щорічно, за рішенням ВООЗ, кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу, головною метою якого є привернення уваги населення до цієї проблеми, профілактики цього захворювання, інформування про фактори ризику інфікування, а також привернення уваги влади та всього суспільства до соціального захисту й психологічної підтримки ВІЛ-інфікованих.

Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних людей.

Кожна третя ВІЛ-позитивна людина досі або не знає свій ВІЛ-статус, або залишається поза межами медичного нагляду і, відповідно, не отримує лікування (АРВ-терапію).

За оцінними даними, на початок 2020 року в Україні проживає 251 168 людей із ВІЛ.

Станом на 1 січня 2020 року 136 105 ВІЛ-позитивних українців отримують лікування АРВ-терапією (тоді як ще у 2009 році — 15 871 людина). Терапія дає змогу людям із ВІЛ жити.

За 2019 рік від СНІДу померло 2 977 людей, що на 14% менше, ніж у 2018 році. (Результати моделювання розвитку епідемії також вказують на стрімке зниження смертності від СНІДу в Україні після розширення доступу до АРВ-терапії у 2013 році та запровадження у 2016 рекомендацій ВООЗ щодо надання АРВ-терапії всім людям, які живуть із ВІЛ, при будь-якому числі лімфоцитів CD4 («Test and START».)

Накопичувальна кількість людей, які померли від СНІДу — 53 547 (1987–2020 роки). Кількість померлих за останні 10 років (2010–2019 роки) — 33 650 людей.

Основним шляхом передачі ВІЛ залишається статевий: 71% гетеросексуальний контакт, 3% — гомосексуальний (серед уперше зареєстрованих у 2019 році).

Пам’ятайте, для збереження життя та здоров’я кожного ВІЛ-інфікованого, необхідним є саме ранній початок лікування. Ранній початок антиретровірусної терапії (АРТ) знижує ризик передачі ВІЛ-інфекції та ймовірність виникнення опортуністичних інфекцій, СНІД-індикаторних хвороб у людей, що живуть з ВІЛ.

На сьогодні, завдяки останнім досягненням у розширенні доступу до АРТ, життя ВІЛ-позитивних людей стало більш тривалим і здоровим. При ранньому виявленні та відповідній терапії ВІЛ-позитивні люди можуть жити повноцінним життям!

Тестування на ВІЛ в Україні є безкоштовним. Швидкий тест на ВІЛ можна пройти у свого сімейного лікаря.

Безкоштовно замовити оральний тест на ВІЛ додому чи знайти найближчий до вас пункт тестування можна скориставшись опцією «Хочу обстежитись» на сайті prozdorovia.in.ua.

Джерело: Центр громадського здоров’я України

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена