КМДА Київська міська державна адміністрація


26 квітня 2016

У Солом’янському районі з’явився новий мурал

У Солом’янському районі з’явився новий мурал

25 квітня відбулася презентація муралу на багатоповерхівці, що на Чоколівському бульварі, 1. Її автором став всесвітньо відомий португальський художник Антоніо Коррейя, який у 2014 році встановив рекорд найбільшого розпису в Європі. Новий стріт-арт об’єкт створено в рамках проекту «Французька весна-2016».

Участь у презентації роботи взяли Надзвичайний і Повноважний посол Португалії в Україні Марія Кріштіна Серпа ди Алмейда, радник з питань культури та співробітництва Посольства Франції в Україні Паскаль Сліванські, виконавчий директор Французького інституту в Україні Матьє Арден, народний депутат України Дмитро Андрієвський, голова Солом’янської РДА Максим Шкуро, депутати Київради, учні художніх шкіл і мешканці району.

За словами художника Антоніо Коррейя, який відомий у світі як Pantonioмурал знаменує прихід весни та єднання, спільний рух людини й природи. Також митець подякував мешканцям Солом'янки за надзвичайно тепле ставлення до нього, підтримку та створення дружньої атмосфери.

«Я хотів би подякувати за усю позитивну енергію, яку відчував під час роботи. Ви можете побачити цю клумбу, яку створили вже після створення муралу, що показує наскільки тепло ставляться до мене в Україні. Коли ти працюєш над малюнком, його наповнення та, навіть, його кольори залежать від підтримки, яку митець відчуває під час роботи. У цьому малюнку я хотів відобразити прихід весни і те, що люди і тварини і природа завжди знаходяться у спільному русі. Ми сподіваємося, що ця гармонія буде панувати як на цьому малюнку, так і в цьому місті», − зазначив мураліст.

Голова Солом’янської РДА Максим Шкуро подякував художнику за роботу, Посольствам Франції та Португалії за співпрацю та допомогу у створенні муралу.

«Сьогодні презентуємо художню роботу, що буде радувати мешканців району  щодня і залишатиме приємні враження. Ще рік тому на цьому місці була незаконна наливайка. Сьогодні тут замість МАФу зроблено клумбу з квітами, а стіну прикрашає мурал. У районі чимало подібних місць, яким можна було б надати подібної форми та змісту. Тому будемо працювати над тим, щоб таких європейських місць у нас ставало більше», − зазначив голова району Максим Шкуро.

Надзвичайний і Повноважний посол Португалії в Україні Марія Кріштіна Серпа ди Алмейда розповіла, що перші мурали у Португалії з’явилися 42 роки тому під час громадських протестів, потім вони стали частиною сучасного мистецтва.

«Ми дуже часто використовуємо саме такі проекти, аби популяризувати сучасну культуру Португалії. 25 квітня у Португалії національне свято – свято Незалежності. Це день, коли наша країна позбулася диктаторського режиму і справжня влада людей набула чинності. Цей мурал є проявом справжнього мистецтва та сучасної культури. Я хотіла б також особливо подякувати саме організаторам цього проекту - Посольству Франції і Французькому інституту в Україні за спільний проект, який показує, що ми сильні, коли ми єдині. Це те, що єднає весь Європейський Союз», − наголосила у зверненні посол Португалії в Україні.

Фотогалерея



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.