КМДА Київська міська державна адміністрація


10 серпня 2018

До 10 жовтня триває обговорення перейменування бібліотеки імені П. Вершигори на бібліотеку імені Є. Гуцала та бібліотеки імені В. Кудряшова на бібліотеку імені В. Нестайка

До 10 жовтня триває обговорення перейменування бібліотеки імені П. Вершигори на бібліотеку імені Є. Гуцала та бібліотеки імені В. Кудряшова на бібліотеку імені В. Нестайка

До 10 жовтня триває обговорення перейменування бібліотеки імені П. Вершигори на бібліотеку імені Є. Гуцала та бібліотеки імені В. Кудряшова на бібліотеку імені В. Нестайка. 

Заклади, які пропонується перейменувати: бібліотека імені П. Вершигори для дітей, бібліотека імені В. Кудряшова для дітей (у складі Централізованої бібліотечної системи Солом’янського району міста Києва).

Ім’я фізичної особи, що пропонується для перейменування закладу: пропонується присвоїти бібліотеці імені Петра Вершигори ім’я Євгена Гуцала, бібліотеці імені Володимира Кудряшова – ім’я Всеволода Нестайка.

Обґрунтування позиції:

Євген Пилипович Гуцало (1937-1995) – український письменник, журналіст, поет і кіносценарист, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, літературної премії імені Юрія Яновського, Міжнародної премії фундації О. і Т. Антоновичів, премії імені Івана Огієнка. Представник плеяди українських письменників-шістдесятників, один із творців новітньої української літератури. Доробок Євгена Гуцала – один із найбагатших кількісно і найрізноманітніших жанрово в українській літературі другої половини ХХ століття.

Поважну частку творчого доробку письменника становлять твори для дітей, що входять до шкільної програми і якими захоплюються кілька поколінь українських школярів. Оповідання Євгена Гуцала для дітей  - це мистецькі образи життя, що дають переживання чогось високого і вічного – потреби правди і справедливості, співчуття і добра, краси рідної природи і всього навколишнього.

Бібліотека імені П. Вершигори давно цікавиться життям і творчістю Євгена Пилиповича Гуцала, підтримує зв’язки з його дружиною Лесею Ворониною, яка активно популяризує літературу для дітей, власні твори і твори Євгена Гуцала. В бібліотеці проводяться творчі зустрічі з письменницею, літературні події, присвячені творчості Є. Гуцала.

Всеволод Зіновійович Нестайко (1930-2014) – письменник, класик української дитячої літератури, автор, чиї твори для дітей увійшли до золотого фонду світової дитячої літератури, і  перекладені двадцятьма мовами світу. Основна тематика творів В. Нестайка – життя школярів, формування духовного світу дітей.

Його трилогія «Тореадори з Васюківки» рішенням Міжнародної Ради з дитячої та юнацької літератури занесена до «Особливого Почесного списку імені Г.-Х. Андерсена» як один із найвидатніших творів світової літератури для дітей. Однойменний телефільм за цим твором одержав «Гран-прі» на Міжнародному кінофестивалі в Мюнхені і головну премію на Міжнародному кінофестивалі в Алегзандрії (Австралія). Однойменний фільм за твором «Одиниця з обманом» одержав премію на Всесоюзному кінофестивалі в Києві та на Міжнародному кінофестивалі в Габрово. За повість-казку «Незвичайні пригоди у лісовій школі» Всеволод Нестайко був удостоєний премії імені Лесі Українки.   

Діти добре знають, люблять і читають твори Всеволода Нестайка та вчаться на цих книжках думати, аналізувати, мріяти та фантазувати, вірити в добро і хороших друзів. Для творів письменника характерна людяність, доброта і світлий погляд на життя, а також  надзвичайне почуття гумору. Ці риси сприяють формуванню у дітей і юнацтва ціннісних орієнтирів і громадської свідомості.  

Всеволод Нестайко – лауреат премії імені Лесі Українки, премії імені Миколи Трублаїні, премії імені Олександра Копиленка, другої Премії Першого Всесоюзного конкурсу на найкращу книгу для дітей, відзнаки «Золотий письменник України».

У 2004 році, ще за життя письменника, бібліотеці-філії № 2 для дітей Дружківської МЦБС присвоєно ім’я Всеволода Зіновійовича Нестайка. В 2014 році, в рік смерті письменника, бібліотеку імені П. Морозова (м. Маріуполь) перейменовано на бібліотеку імені В. Нестайка. Подібних аналогів у Києві нема.

Бібліотека імені В. Кудряшова налагодила зв’язки з донькою письменника Оленою Всеволодівною Нестайко (Максименко), заручилась її згодою і підтримкою щодо присвоєння бібліотеці імені В.Нестайка.

Суб’єкти, які внесли пропозицію щодо присвоєння юридичній особі імені фізичної особи: колектив бібліотеки імені П. Вершигори для дітей Централізованої бібліотечної системи Солом’янського району міста Києва (протокол громадських слухань № 1 від 7 вересня 2017 року громадських слухань), колектив бібліотеки імені В. Кудряшова для дітей Централізованої бібліотечної системи Солом’янського району міста Києва (протокол громадських слухань № 1 від 7 вересня 2017 року громадських слухань)

Форма громадського обговорення: засідання круглого столу за участю користувачів бібліотек, колективу бібліотечної системи, пропозиції на електронну пошту: [email protected].

Дата громадського обговорення: 10 жовтня 2018 року об 11:00.

Місце проведення: Центральна районна бібліотека імені Ф. Достоєвського (вул. Освіти, 14А).

Поштова адреса та (або) адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форма для подання пропозицій (зауважень):

Усі пропозиції та зауваження щодо перейменувань вищезазначених бібліотек подаються в письмовій або усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, протягом 30 днів з дати опублікування відповідного інформаційного повідомлення за адресою:

просп. Повітрофлотський,41 управління культури, туризму та охорони культурної спадщини Солом’янської райдержадміністрації, тел. (044) 207-09-91, E-mail: [email protected]

Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що внесено на громадське обговорення: м. Київ, вул. Освіти, 14А, тел. (044) 243-74-84. E-mail: [email protected]

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення: Заступник начальника управління культури, туризму та охорони культурної спадщини Солом’янської районної державної адміністрації – Соколова Ірина Іллівна, директор Централізованої бібліотечної системи Солом’янського району м. Києва - Щербина Іванна Юріївна.

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь в обговоренні питання щодо перейменування бібліотек.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.