КМДА Київська міська державна адміністрація


6 серпня 2019

Володимир Бялковський зустрівся з мешканцями району

Володимир Бялковський зустрівся з мешканцями району
5 серпня виконувач обов’язків голови Солом’янської РДА Володимир Бялковський провів особистий прийом громадян. Основні питання мешканців стосувались 
 
— відновлення постачання послуг з електричної енергії та природного газу до гуртожитку на вул. Польовій, 19/8;
— та будівництва житлового будинку у пров. Платонівському, 6.
 
Під час зустрічі в.о. голови роз’яснив, що Солом’янська адміністрація діє на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
 
З усіма діями РДА щодо врегулювання цих питань та відповідними документами просимо ознайомитись нижче. 
 
Принагідно відзначимо, що Солом’янська адміністрація з метою відновлення постачання послуг до гуртожитку на вул. Польовій, 19/8 до  врегулювання спірних питань повторно направила листи ПАТ «ДТЕК Київські електромережі», ДП «КиївГазЕнерджи» та ПрАТ «Трест «Київміськбуд-2».
 
Також просимо не піддаватись маніпулятивним закликам окремого депутата Київської міської ради, який вводить в оману громадян та вказує хибний, часом протиправний шлях для вирішення проблем.
 
 
 

Повноваження РДА та дії у питанні будівництва на Платонівському провулку, 6

Відповідно до статті 41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» державний архітектурно-будівельний контроль у м. Києві здійснюється органами державного архітектурно-будівельного контролю (Державною архітектурно-будівельною інспекцією України або Департаментом з питань державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва в залежності від складності об’єкта) та проводиться перевірка відповідності будівельних матеріалів, виробів і конструкцій, що використовуються під час будівництва об’єктів, вимогам державних стандартів, норм і правил.

В зазначеному законі не передбачено участі районних в місті Києві державних адміністрацій в регулюванні містобудівної діяльності.

Повноваження в галузі земельних відносин реалізуються виключно Київською міською радою. Контроль за дотриманням вимог земельного законодавства покладено на Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Видача містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки здійснюється Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Реалізацію повноважень в галузі будівництва, які делеговані районним в місті Києві державним адміністраціям розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 31.01.2011 № 121 «Про реалізацію районними в місті Києві державними адміністраціями окремих повноважень», призупинено міським розпорядженням від 12.04.2011 № 554 «Про реалізацію повноважень районних в місті Києві державних адміністрацій в галузі будівництва», яким районні в місті Києві державні адміністрації виведені з процесу погодження проектної документації на будівництво (реконструкцію, капітальний ремонт, прибудову), не надають дозволів на будівництво (реконструкцію, капітальний ремонт, прибудову), не здійснюють контролюючих функцій на об’єктах будівництва, не приймають участі в комісії з введення в експлуатацію об’єктів будівництва. 

Відповідно до рішення Київської міської ради від 26.12.2014 № 765/765 (відомості з Державного реєстру речових прав від 18.02.2015 №8836824) земельну ділянку площею 0,2560 га (кадастровий номер 8000000000:72:121:0036) у пров. Платонівському надано в постійне користування КП «Київське інвестиційне агентство» для будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-культурного призначення та підземним паркінгом (з виділенням частки квартир для потерпілих від діяльності ГІБК «Еліта-Центр»).

Містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки від 20.11.2015 № 848/15/12-3-009-15 видані Департаментом містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Дозвіл на виконання будівельних робіт виданий Державною архітектурно-будівельною інспекцією України (ІУ№ 115163131320, листопад 2016 року).

Проект пройшов експертизу та отримав позитивний експертний звіт від 27.09.2016 №00-1235-16/ЦБ (№00-0035-16/ЦБ) Державного підприємства «Спеціалізована державна експертна організація – Центральна служба української державної будівельної експертизи», який затверджено розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 22.12.2016 № 1311.

Між КП «Житлоінвестбуд-УКБ» та ДП «Науково-дослідний інститут будівельного виробництва» укладено договори про виконання робіт з проведення моніторингу технічного стану існуючих будівель (дитячого садочка, школи, трансформаторної підстанції та підпірної стінки) на весь період виконання робіт з будівництва житлового будинку у пров. Платонівському, 6.

Розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 20 березня 2019 року № 496 при Київській міській державній адміністрації створено Комісію з перевірки інформації щодо об’єктів будівництва, які викликають суспільний резонанс на території міста Києва (далі-Комісія) участь у якій приймають представники Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації. Проблемні питання по цьому об’єкту розглядаються на міському рівні.

В Солом’янській районній в місті Києві державній адміністрації проведено ряд зустрічей з громадськістю району, в тому числі, виїзні. За результатами направлено листи до Департаментів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо порушених питань відповідно до повноважень кожного. 

Повноваження РДА у питанні відновлення постачання комунальних послуг до будинку гуртожитку на вул. Польовій, 19/8

Гуртожиток на вул. Польовій, 19/8 знаходиться у статутному фонді ПрАТ «Трест «Київміськбуд-2» (далі - Підприємство), є приватною власністю Підприємства.  

Статтею 19 Конституції України передбачено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно із статтею 23 Господарського кодексу України незаконне втручання органів та посадових осіб місцевого самоврядування у господарську діяльність суб'єктів господарювання забороняється.

За інформацією Підприємства, рішення про реконструкцію гуртожитку на вул. Польовій, 19/8 було прийнято керівництвом Підприємства з метою запобігання можливих негативних наслідків, пов’язаних із руйнуванням будівлі та загрозою щодо її подальшої експлуатації. Згідно науково-технічного звіту з обстеження, визначення технічного стану конструкцій та дослідження інженерно-геологічних умов в основі фундаментів будівлі гуртожитку за адресою: вул. Польова, 19/8, виданого ТОВ «К.Д.К.БУД» від 26.06.2018, надані рекомендації з врахуванням виявлених недоліків, а саме виконати капітальний ремонт або реконструкцію будівлі за відповідним проектом.

З метою забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитку на вул. Польовій, 19/8, Підприємством за два місяці було повідомлено мешканців гуртожитку про необхідність звільнення займаних кімнат та підготовлено і відремонтовано кімнати в гуртожитку по вул. Академіка Туполєва, 16-і для переселення бажаючих. Зазначеною пропозицією скористалися не всі мешканці гуртожитку, залишилося проживати 32 родини (близько 100 мешканців), що відстоюють свої права у судовому порядку згідно норм чинного законодавства.

В свою чергу Підприємство звернулося за захистом своїх прав до суду з позовними вимогами виселити мешканців з гуртожитку на вул. Польовій, 19/8 шляхом переселення до іншого житла.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитку» (далі-Закон), громадяни, на яких поширюється дія цього Закону, які проживають у гуртожитках, віднесених до недержавного житлового фонду (які перебувають у власності чи управлінні, чи у повному господарському віданні відповідних державних чи комунальних підприємств, установ, організацій, а також підприємств та організацій, утворених у процесі корпоратизації чи приватизації колишніх державних та комунальних підприємств, у тому числі тих, яким ці гуртожитки були передані до статутних капіталів чи фондів або були відчужені в інший спосіб, крім організацій, створених органами державної влади, органами місцевого самоврядування для управління житловим фондом) та призначених для проживання працівників (членів їхніх сімей), які не мають можливості самостійно придбати чи побудувати власне житло, якщо такі гуртожитки не передаються їх власниками у власність територіальних громад, мають право подальшого проживання у таких гуртожитках до вирішення їхньої житлової проблеми щодо забезпечення їх житлом.

Згідно частини 3 статті 47 Конституції України ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду.

Відповідно до пункту 4 статті 5 Закону, передача гуртожитків, включених до статутних капіталів товариств, у тому числі тих, що в подальшому були передані такими товариствами до статутних капіталів інших юридичних осіб або відчужені в інший спосіб, у власність територіальних громад здійснюється на добровільних (договірних) умовах або, у разі відмови органів управління (уповноважених осіб) власників гуртожитків від такої передачі, - за рішенням суду за поданням органу місцевого самоврядування (отже це виключне повноваження Київської міської ради, яке не делеговане районним в місті Києві державним адміністраціям).

Солом'янська районна в місті Києві державна адміністрація неодноразово зверталися до керівництва ПрАТ «Трест «Київміськбуд-2» щодо передачі гуртожитку на вул. Польовій, 19/8 до територіальної громади міста Києва. Згоди з зазначеного питання не отримано.

Оскільки питання передачі гуртожитку на вул. Польовій, 19/8 до комунальної власності територіальної громади міста Києва за рішенням суду відноситься виключно до повноважень Київської міської ради, Солом'янською районною в місті Києві державною адміністрацією, для зняття соціальної напруги, було направлено листа від 18.02.2019 № 108-1994 Київському міському голові Кличку В.В. з проханням розглянути дане питання відповідними структурними підрозділами виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

З метою недопущення соціальної напруги серед мешканців гуртожитку на вул. Польовій, 19/8 та безперебійного постачання комунальних послуг до гуртожитку, Солом'янською районною в місті Києві державною адміністрацією були направлені відповідні листи до виконавців комунальних послуг та Підприємства щодо недопущення будь яких дій, спрямованих на припинення постачання комунальних послуг, до врегулювання спірних питань відповідно до чинного законодавства України.

Також було направлено лист від 27.06.2019 № 108-8858 до голови комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)              Кличку В.В. з клопотанням доручити управлінню з питань надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) забезпечити гуртожиток електричною енергією із залученням альтернативних джерел електропостачання.

Відповідно до інформації Структурного підрозділу «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго», за зверненням ПрАТ «Трест «Київміськбуд-2», було припинено з 05.10.2018 дію договору на постачання теплової енергії до будівлі гуртожитку на вул. Польовій, 19/8 та складено акт на опломбування відповідного теплового пункту між виконавцем та споживачем послуг з користування тепловою енергією.

21.06.2019 до ПАТ «ДТЕК Київські електромережі» надійшло звернення ПрАТ «Трест «Київміськбуд-2» щодо призупинення дії договору за Об’єктом (відключення Об’єкту). На підставі вказаного звернення, керуючись вимогами чинного законодавства, 26.06.2019 ПАТ «ДТЕК Київські електромережі» здійснено  заходи щодо припинення подачі електричної енергії на об’єкт споживача.

Листом ПАТ «Київгаз» повідомив, що 25.06.2019 було несанкціоноване втручання невстановленими особами в систему газопостачання гуртожитку на вул. Польовій, 19/8, виявлено відсутність в будівлі усіх газових лічильників, в чотирьох місцях виявлені ознаки фізичного зривання лічильників, внаслідок чого були пошкоджені різьбові з’єднання на газових стояках.

ПрАТ «АК «Київводоканал» листом від 01.08.2019 № 4369/18/36/02-19 повідомлено, що питання відключення гуртожитку від зовнішніх мереж холодного водопостачання може бути розглянуто Товариством після фактичного виселення ПрАТ «Трест «Київміськбуд-2» мешканців з гуртожитку у встановленому законодавством порядку.

Солом'янською районною в місті Києві державною адміністрацією, з метою недопущення припинення постачання послуг з електричної енергії та природного газу до будівлі гуртожитку на вул. Польовій, 19/8 до ПАТ «ДТЕК Київські електромережі», ДП «КиївГазЕнерджи» та ПрАТ «Трест «Київміськбуд-2» повторно направлені відповідні листи щодо безперебійного забезпечення постачання комунальних послуг до  врегулювання спірних питань відповідно до вимог чинного законодавства України.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.