КМДА Київська міська державна адміністрація


2 вересня 2019

Біля столичного аеропорту ім. Сікорського встановили пам'ятник видатному авіаконструктуру

Біля столичного аеропорту ім. Сікорського встановили пам'ятник видатному авіаконструктуру

Мер Києва Віталій Кличко відкрив пам’ятник видатному авіаконструктору Ігорю Сікорському, що встановили біля столичного аеропорту ім. Сікорського (колишній аеропорт «Жуляни»).

«Сьогодні, у День української авіації, ми робимо ще один крок до увічнення пам’яті про видатного киянина – відкриваємо пам’ятник всесвітньовідомому авіаконструктору Ігорю Сікорському. І тепер він зустрічатиме киян та гостей, що прибувають в столицю авіасполученням», – сказав Віталій Кличко.

Попри те, що Сікорський більшу частину свого життя жив та працював у США, перший апарат вертикального злету він зібрав та запустив саме в Києві – у дворі садиби на Ярославовому валу, де мешкала тоді родина Сікорських.

Скульптура Сікорського встановлена на постаменті у вигляді напівсфери зі стилізованою картою світу.

«Мені дуже подобається творчий задум – фігура тримається на одній точці – ніби відриваючись від землі в небо. Оскільки Сікорський є конструктором першого в світі гелікоптера, в руці він тримає своє творіння», – розповів Віталій Кличко.

Мер Києва подякував автору – молодому, але відомому скульптору Володимиру Журавлю, який працював над пам’ятником. Його роботи кияни вже знають і люблять. Це і скульптурна композиція на Поштовій площі «Діти, які запускають кораблики», і пам’ятник Іллі Муромцю.

«Ігор Сікорський – справді видатна особистість. У нього була мрія – запустити в повітря гелікоптер. І йому це вдалося. В кінці життя він мріяв повернутися в Україну. І цей пам’ятник – своєрідна алегорія: Сікорський повертається в Україну», – сказав скульптор Володимир Журавель.

Також мер Києва подякував меценатам, за підтримки яких створили пам’ятник.

«Ідея увічнити пам’ять про Сікорського була моя, але місто не витратило бюджетних коштів на створення монументу», – додав Віталій Кличко.

Він підкреслив, що вже кілька років столична влада добивається, аби Міністерство оборони, на балансі якого перебуває будинок Сікорського, передало його громаді Києва. Для того, аби у міста була можливість відреставрувати занедбане приміщення і створити в ньому музей.

«Може, після відкриття пам’ятника, справа із садибою Сікорських зрушить таки з мертвої точки. І люди зможуть побачити, де ріс і творив видатний авіаконструктор. Це – наша історія, яку ми маємо берегти і ділитися нею зі світом. Адже Україні є чим і ким пишатися! І ми повинні це робити!», – підкреслив Віталій Кличко.

Фотогалерея



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.