Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Солом'янська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Проведено спільний семінар присвячений питанням легалізації та детінізації заробітної плати

Опубліковано 08 лютого 2016 року о 18:27
фото

8 лютого представники управління Пенсійного фонду України в Солом’янському районі м. Києва (далі – управління) та Солом’янського районного центру зайнятості (далі – центр) провели спільний семінар, присвячений питанням легалізації та детінізації заробітної плати, а також щодо переваг користування web-порталом Пенсійного фонду України (далі – ПФУ).

На семінарі, що відбувся в приміщенні центру, в черговий раз обговорювалися питання детінізації заробітної плати та легального працевлаштування. Адже "тіньова зарплата" або "зарплата у конвертах" стала однією із найбільш проблем сучасної економіки, у тому числі і ринку праці. Така ситуація призводить до значних негативних наслідків для самих працівників.

Тому одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері праці є детінізація заробітної плати.

Заступник начальника відділу активної підтримки безробітних центру Ірина Неприлюк ознайомила присутніх із видами договорів при працевлаштуванні, їх перевагами та недоліками.

В ході семінару головний спеціаліст відділу ведення електронних реєстрів та підтримки інформаційно-аналітичних систем управління Олена Осипчук пояснила присутнім, що легальна заробітна плата вигідна насамперед робітникам, у результаті чого вони не позбавляються соціальних гарантій, в тому числі права на пенсію. Тому в інтересах працівників вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати внесків з усієї суми отриманого заробітку.

Набуття необхідного страхового стажу – це першочергова умова при виході на пенсію.  Для зарахування в страховий стаж у повному розмірі одного робочого місяця розмір внесків, що сплачується роботодавцем до органів ПФУ, має бути не меншим, ніж внески, обчислені із мінімальної заробітної плати.

Формула розрахунку пенсій встановлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувались внески до ПФУ.

В 2016 році мінімальну заробітну плату встановлено: у січні-квітні в розмірі 1378 грн. на місяць; у травні – листопаді – 1450 грн. на місяць;  у грудні  – 1550 грн. на місяць.

Набути страховий стаж також можливо  взявши учать у добровільному страхуванні.

Участь у  добровільному страхуванні можуть приймати особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, в т.ч. іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Для участі у добровільному страхуванні укладається договір строком дії не менше як на один рік. Починаючи з жовтня 2013 року договори про добровільну участь у системы загальнообов'язкового державного пенсійного страхування і загальнообов'язкового державного соціального страхування укладаються з  Державною фіскальною службою.

Договором має бути передбачена одноразова сплата особою внеску за попередні періоди (починаючи з січня 2004 року), в яких особа не підлягала пнсійному та соціальному страхуванню. При цьому сума сплаченого внеску за кожен місяць такого періоду має бути не меншою за  мінімальний страховий внесок та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску встановлених на дату укладання договору.

Доволі сприятливим аспектом в подоланні детінізації фонду заробітної плати може стати реєстрація застрахованих осіб на web-порталі (portal.pfu.gov.ua). Оскільки працівники зможуть особисто здійснювати контроль за сплатою внесків роботодавцев, які в подальшому будуть впливати на пенсійні права в майбутньому.

Головний спеціаліст сектору організаційно-інформаційної роботи управління Лариса Ворона ознайомила учасників із процедурою реєстрації на web-порталі та можливостями які надає користування порталом.  Крім того учасників проінформавали про можливість одержання фахових консультацій на сторінках друкованих видань ПФУ "Вісник Пенсіійного фонду України" та "Пенсійний кур'єр". 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux