Головна  →  Новини  →  25 лютого 2020

Збереження ранньоквітучих та занесених до Червоної книги України рослин

Збереження ранньоквітучих та занесених до Червоної книги України рослин

Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. У багатьох первоцвітів забарвлення яскраве, весняне. Квіти золотисті, блискучі, неначе сонце, голубі, як весняне небо, бузкові та білосніжні. Ці красиві квіточки знаходяться на межі зникнення та занесені до Червоної книги України. Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася.

Збереження первоцвітів залежить від свідомого ставлення до проблеми кожного з нас. Ми з нетерпінням чекаємо пори, коли розтане сніг, прилетять птахи і з’являться перші вісники весни – первоцвіти. Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів. Однак поступово наші ліси збіднюються на ці чудові творіння природи, і на сьогодні вже більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені до Червоної книги: всі види сон-трави, підсніжник звичайний, тюльпан дібровний, проліска сибірська, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, шафран сітчастий.

Цим рослинам не страшні ані раптовий сніг, ані люті морози, - до примх природи вони чудово пристосувалися. Але у них є інший ворог, від якого важко врятуватися - це ми з вами. Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти - зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комашок, котрі захищають ліс від шкідників. Дерева почнуть хворіти й всихати.

Прогулянка до лісу ранньої весни - просто спокуса. Але не поспішайте рвати це чудо! Тож із лісу краще принести гарний настрій, спогади про тишу та аромат весняного повітря, напоєного чарівними квітами. Польові та лісові рослини найкрасивіші там, де вони виросли, тож залишимо Землі її квіти. Збирання первоцвітів не дає рослинам можливості утворити насіння, пошкоджуються сусідні квіти, ламаються стебла і бруньки. Ми знищуємо ці квіти, якщо збираємо і продаємо, та допомагаємо знищувати, якщо купуємо.    Утримайтесь від купівлі – збережіть красу. Збережемо прекрасні квіти для нащадків!

Перейти до спискуВерсiя для друку

Адміністративні послуги

United24

Корупція має бути помічена