Грип птиці
Шановні громадяни! Не купуйте сире м’ясо птиці та яйця в місцях де неможливо провести ветеринарно-санітарну експертизу.
Джерело інфекції – хвора і перехворіла на грип дика перелітна та синантропна (ворони, шпаки, голуби, горобці та ін.) птиця. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом з питною водою, яйцями, пір’ям, боєнськими відходами та інвентарем. Інкубаційний період хвороби 2-7 днів, тривалість хвороби 2-25 днів, смертність до 90 % всього наявного поголів’я птиці.
Хвороба проявляється хрипами, посинінням слизових оболонок, гребеня, сережок, набряком голови, діареєю, появляються манежні рухи.
Власникам птиці необхідно - не дозволяйте домашній птиці контактувати з дикою та синантропною птицею, закривши її в пташниках, хлівах і на подвір’ї.