Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Солом'янська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Перелік рекомендацій щодо профілактики гострих кишкових інфекцій

Опубліковано 08 серпня 2016 року о 15:04
фото

З підвищенням температури у літній період частішають випадки захворювання гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями, які спричинені вживанням продуктів харчування та питної води, що уражені збудниками цих захворювань.

Гострі кишкові інфекції - це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій, умовно-патогенні мікроби, віруси, гельмінти. Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.

Харчові отруєння - це захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання в їжу продуктів, що містять шкідливі організми або отруйні речовини.

Тому, з метою попередження випадків захворювання на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння серед населення, рекомендації для запобігання зазначених захворювань (за інформацією МОЗ України):

• дотримуватися правил особистої гігієни;

• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

• мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

• користуватися індивідуальним посудом;

• запобігати проникненню комах і тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;

• регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

• окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

• для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

• добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

• дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);

• використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

• вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

• використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;

• мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

• не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

• при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

• не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

• не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

• не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;

• уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

• при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутися до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux